karpuz.gen.tr
karpuz

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar









Diyarbakır Karpuzu

Diyarbakır karpuzu dünyaca popüler ender tarım ürünlerimizden birisidir. Dicle nehri kenarında çakıllı, kumlu arazilerde yöreye özgü yollarla yetiştirilen bu karpuz çeşidinin Diyarbakır'ın uygun fiyat, toplumsal ve folklar yaşantısında kıymetli bir yeri almaktadır. Diyarbakır karpuzunu tanınmış eden en mühim nitelikleri irilik ve lezzet halkı amaçlı mühim bir toplumsal ve uygun fiyat değeri vardır.

Diyarbakır ili toplamında sebze sahası 25,273 ha. dır. Bu meydanda üretilen toplamında sebze ölçüsü 514.000 ton' dur. Bu toplamında sebze üretim miktarının içerisinde karpuz imalatının hissesi ise 276.000 ton' dur. Bu karpuz imalatının kocaman bir çoğunluğunu da Diyarbakır karpuzu oluşturmaktadır. Her ürünümüz meydana geldiği benzeri Diyarbakır karpuzunun da kendine özgü nitelikleri vardır. İlk göze çarpan özelliği iriliğidir. İkinci özelliği ise lezzetli oluşudur. Fakat son zamanlarda bu lezzetini yitirmiştir. Diyarbakır karpuzunun eskiden var meydana gelen bu lezzetini yörede hâlâ söylenmekte meydana gelen şu maniden de tanımlamak olasıdır. Diyarbakır karpuzu, karpuz kuyusu  ismi verilen yerlerde yetiştirilmektedir. Bu kuyular Nisan-Mayıs aylarında Dicle nehrinin çekilmesinden ardından olan nehir yatağında açılmaktadır. Yaptığımız analiz gezilerinde gördük ki üreticilerin nehrin çekilmesiyle olan araziyi paylaşmaları da yerleşik bir rejim dahilinde olmaktadır. Nehir çekildikten ardından nehir kenarında arazisi meydana gelen her üretici arazisi doğrultusunda ki nehir yatağına sahip olmaktadır. Kocaman karpuz yetiştirmek amaçlı açılan her kuyu, boyu 2m  genişliği 60 cm  olacak şekilde hazırlanmaktadır.
Diyarbakır Karpuzu

Kuyuların derinliği ise zemin suyuna ulaşılacak derinliğe ilişkili şekilde değişmektedir ve çoğunlukla zemin suyuna 40-60 cm ulaşılmaktadır. Diyarbakır karpuzunun iriliğini bu kuyuların hazırlanmasında kullanılan ahır gübresi (bu gübrenin bilhassa çift tırnaklı hayvanlardan koyun ya da keçi gübresi olması seçim edilmektedir)  lezzetini ise yarasa gübresi vermektedir. Bu emel amaçlı kullanılan yarasa gübresinin de sıkı netice verdiği bilinmektedir. Buradan da anlaşılmaktadır ki organik gübrelemenin Diyarbakır karpuzu yetiştiriciliğinde ehemmiyeti büyüktür. Bunun da sebebi; Dicle nehrinin kış aylarında taşıdığı su ölçüsü artınca karpuz yetiştiriciliği yapılmış olan yerlere civarı nehir genişlemekte çekilirken de alıp götürmektedir. Yapılmış olan bu gübreleme sonucu olarak bir tanesi 60-70 kg.  meydana gelen karpuzlar yetiştirilebilmektedir. 35-40 sene civarı öncesinde 50 kilogramlık karpuz gördüğünü yazılarında bizzat belirtmektedir.   

Diyarbakır karpuzunu yetiştirme metodu
Karpuzlarda irilik vasfı enbaşta tür karakteri olmak üzere kısmi olarak de yetiştirme ve bakım koşullarına bağlıdır. Diyarbakır karpuzunun yetiştirme taktiği alışılagelmiş karpuz yetiştiriciliğinden ayrıdır. İri Diyarbakır karpuzları daha öncesinde de belirttiğimiz benzeri Dicle nehrinin çekilmesinden ardından olan kumlu, çakıllı nehir yatağında açılan ve yerine kuyu olarak bilinen yerlerde yetiştirilmektedir. Fakat şunu da vurgulamak gereklidir Diyarbakır'da karpuz ziraatı sadece böyle yapılmamaktadır.

Yayınlanma Tarihi : 04.12.2015 10:50:34

Diyarbakır Karpuzu Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Diyarbakır Karpuzu"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Karpuzlu Limonata

Karpuzlu limonata, Karpuz yaz mevsiminde masamızdan hiç eksik olmayan büyük küçük herkesin bayıla bayıla yediği en serinletici meyvelerden biridir. Bu hafif ve lezzetli meyveyi limonata olarak içmeyi hiç denediniz mi? Denemediysen...

Karpuz Kaç Kalori

Karpuz Kaç Kalori, karpuz çok değerli bir besin değeri bulunan meyve olarak yüzyıllardır hayatımızın parçasıdır. Genel olarak yaz aylarında çıkan bu meyvemiz oldukça sağlıklı bir besin değeridir. Günümüzde ve yüzyıllar öncesi yeme...

Karpuzlu Kokteyl

Karpuzlu Kokteyl; Karpuz yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinin başında gelir. Nedenide buzdolabında soğuk olarak muhafaza edilmesi ile yendiği anda verdiği serinlik hissidir. O yüzdende bugün sizler ile karpuzlu kokteyl tarifini...

Karpuzlu Sakız

Karpuzlu Sakız, sakız ağacının kabukları arasından sızan bir reçine türüdür. Çiğnendikçe yumuşar. Sakız geleneksel olarak sakız ağacından elde edilse de günümüzde daha ekonomik olması için farklı kaynakların kullanıldığı da görülm...

Karpuz Kabuğu Reçeli

Karpuz Kabuğu Reçeli, Karpuz meyvesi kendisi lezzetli ve sağlıklı olduğu gibi soyarak attığımız kabuğu da işe yarayıp kullanılmaktadır. Karpuz kabuğu oldukça faydalı ve reçeli yapılarak da tüketilen bir meyve türü olmaktadır. Yaz ...

Karpuz Peynir

Karpuz peynir, Karpuz yaz aylarının vazgeçilmez meyvesidir. Yazın her öğünde tüketiriz. Tabi ki yanında tüketilen kahvaltılık peynirle süper yakışır. Beyaz peynir ve karpuz yazın vazgeçilmez besinlerindendir. Bu besinler yazın sıc...

Karpuzlu Kurabiye

Karpuz Kurabiye:  Karpuz görünümlü kurabiyeler hem tadıyla, hem görüntüsüyle bir harika’dır. Zahmetli görünse de malzemeler elinizde olduktan sonra çok kalay olacaktır. Sofranız da masanızda karpuz görüntüsüyle  güzellik katac...

Karpuz Zayıflatırmı

Karpuz Zayıflatırmı, Karpuz içerisinde neredeyse %90 olan su miktarı sayesinde inanılmaz bir sıvı kaynağı olmaktadır. Bunun yanı sıra posası da kabızlık sorunu için oldukça etkilidir. Sadece şekerli bir meyve olduğu ve ekmekle tük...

Karpuz Reçeli

Karpuz reçeli, günümüzde tüketilen reçeller arasında önemli bir yer almaktadır. Özellikle Güneydoğu Anadolu'da özellikle rağbet gören karpuz reçelini sizlerde  evlerinizde yaparak mükemmel lezzetler alabilirsiniz. Birçok insan kar...

Karpuzlu Frozen

Karpuzlu Frozen, Türk mutfağında her ağız lezzetine uygun yemekler, pastalar, börekler, mezeler,  limonatalar, soğuk ve sıcak içecekler yapılır. Mutfağa giren her bayan kolaylıkla istediği çeşidi yapabilir. Bayanlar diyorum çünkü...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

karpuz, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Mayıs - 2018