karpuz.gen.tr
karpuz

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar









Karpuz Çeşitleri

Karpuz çeşitleri; kavunun anında arkasından yetişen ve mevsiminde sofralarımızdan noksan olmamış karpuz, kabakgiller familyasından yıllık nebattır. Derin ve narin toprakları sever. Dalları, 34 metreye denli uzanıp yayılır.

Başlıca karpuz çeşitleri şunlardır: 

Yeni Hayat Karpuzu: Bursa, Tekirdağ şehirlerinde çok fazla miktarda yetiştirilir, yuvarlak, kabuğu açık yeşil, uzunluğuna çok fazla miktarda hafif çizgilidir. Eti kan kırmızısı renginde olup sulu ve çok fazla miktarda şekerlidir. En sıkı karpuzlardandır.  
Tekirdağ Karpuzu: Kabuğu boz renkte, çok fazla miktarda ince, gevrek, sulu ve tatlıdır. Eti kırmızıdır. Yepyeni hayat karpuzu bu karpuzu bastırmış olduğundan hemen ekilmemektedir.
Alacalı Karpuz: Etinin rengi pembemsi, tarzı yuvarlak olup beyzi alaca ve uzunca çeşitleri vardır.
En çok fazla miktarda Bursa, Balıkesir, Tekirdağ ve Çorlu'da ekilir. Kabuğu yeşil dekor üst kısmına koyu yeşile muntazam lekelidir. Çekirdekleri karadır. Sulu, tatlı ve gevrektir, eti pembe kırmızıdır.
Diyarbakır Karpuzu: Çok fazla miktarda tanınmış meydana gelen bu karpuz anında hemen tek Diyarbakır'da ekilmektedir. Birden çok versiyonu vardır. Posalı, kalın kabuklu ise de lezzeti tatlıdır. Çekirdeği siyah ve ufaktır. Dicle nehri kenarında, bol güvercin gübresiyle beslenen bölgelerdeki bir versiyonu 60 kiloya denli ağırlıkta meyve verir.
Gülle Karpuzu: Makbul, kışlık karpuzdur. Yuvarlak, koyu yeşil kabuklu, kırmızı etli, çok fazla miktarda tatlıdır; geç yetişir, çekirdeği siyahtır.
Yetiştirilmesi : Karpuz alüvyonlu toprakta, nehir, çay, dere yataklarında, alüvyonlu topraklarda randımanlı olabilir, lezzetli mahsul verir.Tohumları ocakta ya da çukurlara ekilir. Açılan çukurlara 4-5 çekirdek konur; 2-3 yaprak olunca en kuvvetlisi bırakılarak diğerleri sökülür.
Karpuz Çeşitleri

Tipik şeklinde büyüme boyunca 2, üç çapa arzu eder. Ardından boğaz doldurulur. Çapalama bitkinin otlardan temizlenmesine yol açtığı benzeri rutubetin kaçmasına da mani olabilir. Havalar çok fazla miktarda sıcak olan gider ve toprak çok fazla miktarda kuru olursa tarlayı sulamak gerekebilir, fakat gene de meyve büyümeden öncesinde su verilmez. Esasen çiçek açıp da meyveler olgunlaşmadan öncesinde karpuz tarlasına girmek gerçek değildir. Karpuzun meydana geldiğini tanımlamak amaçlı birtakım noktalara dikkat edilir. Kabuğu parlaklaşırsa, üzerine vurulunca tok bir ses çıkarsa, meyve sapının dalla birleştiği noktadaki bir çift yaprak kurumuş olursa, karpuzun sapı kurumaya surat tutmuş, üst kısmındaki kıllar dökülmüşse karpuz olmuş demektir. Bostanda çok fazla miktarda olan karpuz, geçer, içi boşalır. Bu benzeri karpuzlar kıymetten düşer. Boşalma fazla miktarda olmuşsa karpuzun içi çürür. Tasaco 501 F1 karpuz versiyonu bizzat gurubunda  ( hafif oval )  en erkenci karpuz meydana geldiğini 2014 sezonlarında da kanıtladı. 25 Mart tarihli gözlemlerde aşağı yukarı 4-5 kg  ağırlığa erişen meyveleri ile Antalya haline önce girecek Türk malı karpuz 501 F1 şeklinde düşünülüyor. 

Antalya, Manavgat, Serik, kısmında karpuz imalatı mahaline getiren üreticilerin dile getirdiği en mühim husus ''bu güne denli bu gibi erkenciliğe sahip, erken dönemde, sıcak olan olmayan havada meydana gelen koşullarında çiçek tutma ve buna bağlı olarak döl tutma problemi olmamış bir tür dikmekten'' duydukları memnuniyet olmuştur. Gelecek dönemlere damgasını vuracak meydana gelen 501 F1 Türkiye'nin her kısmında geçen seneki performanslarına ve bu yıl gösterilen ilgiye bakılarak uzunca seneler üreticilerimizin beğenisini kazanacaktır. Bunun yakınında özlenen karpuz tadını da tüketiciye eriştiren 501 F1, raf geçerliliği, meyve etinin lifsiz olması, çekirdek evinde boşluk yapmaması birbirinden ayrıdır.

Yayınlanma Tarihi : 04.12.2015 10:50:46

Karpuz Çeşitleri Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Karpuz Çeşitleri"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Karpuzlu Limonata

Karpuzlu limonata, Karpuz yaz mevsiminde masamızdan hiç eksik olmayan büyük küçük herkesin bayıla bayıla yediği en serinletici meyvelerden biridir. Bu hafif ve lezzetli meyveyi limonata olarak içmeyi hiç denediniz mi? Denemediysen...

Karpuz Kaç Kalori

Karpuz Kaç Kalori, karpuz çok değerli bir besin değeri bulunan meyve olarak yüzyıllardır hayatımızın parçasıdır. Genel olarak yaz aylarında çıkan bu meyvemiz oldukça sağlıklı bir besin değeridir. Günümüzde ve yüzyıllar öncesi yeme...

Karpuzlu Kokteyl

Karpuzlu Kokteyl; Karpuz yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinin başında gelir. Nedenide buzdolabında soğuk olarak muhafaza edilmesi ile yendiği anda verdiği serinlik hissidir. O yüzdende bugün sizler ile karpuzlu kokteyl tarifini...

Karpuzlu Kurabiye

Karpuz Kurabiye:  Karpuz görünümlü kurabiyeler hem tadıyla, hem görüntüsüyle bir harika’dır. Zahmetli görünse de malzemeler elinizde olduktan sonra çok kalay olacaktır. Sofranız da masanızda karpuz görüntüsüyle  güzellik katac...

Karpuzlu Sakız

Karpuzlu Sakız, sakız ağacının kabukları arasından sızan bir reçine türüdür. Çiğnendikçe yumuşar. Sakız geleneksel olarak sakız ağacından elde edilse de günümüzde daha ekonomik olması için farklı kaynakların kullanıldığı da görülm...

Karpuz Kabuğu Reçeli

Karpuz Kabuğu Reçeli, Karpuz meyvesi kendisi lezzetli ve sağlıklı olduğu gibi soyarak attığımız kabuğu da işe yarayıp kullanılmaktadır. Karpuz kabuğu oldukça faydalı ve reçeli yapılarak da tüketilen bir meyve türü olmaktadır. Yaz ...

Karpuz Peynir

Karpuz peynir, Karpuz yaz aylarının vazgeçilmez meyvesidir. Yazın her öğünde tüketiriz. Tabi ki yanında tüketilen kahvaltılık peynirle süper yakışır. Beyaz peynir ve karpuz yazın vazgeçilmez besinlerindendir. Bu besinler yazın sıc...

Karpuz Zayıflatırmı

Karpuz Zayıflatırmı, Karpuz içerisinde neredeyse %90 olan su miktarı sayesinde inanılmaz bir sıvı kaynağı olmaktadır. Bunun yanı sıra posası da kabızlık sorunu için oldukça etkilidir. Sadece şekerli bir meyve olduğu ve ekmekle tük...

Karpuzlu Frozen

Karpuzlu Frozen, Türk mutfağında her ağız lezzetine uygun yemekler, pastalar, börekler, mezeler,  limonatalar, soğuk ve sıcak içecekler yapılır. Mutfağa giren her bayan kolaylıkla istediği çeşidi yapabilir. Bayanlar diyorum çünkü...

Karpuz Reçeli

Karpuz reçeli, günümüzde tüketilen reçeller arasında önemli bir yer almaktadır. Özellikle Güneydoğu Anadolu'da özellikle rağbet gören karpuz reçelini sizlerde  evlerinizde yaparak mükemmel lezzetler alabilirsiniz. Birçok insan kar...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

karpuz, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Nisan - 2018