karpuz.gen.tr
karpuz

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar









Karpuz Ekimi

Karpuz Ekimi, Yaz aylarında sıcaklığı bir nebze olsa hafifleten yiyeceklerden olan karpuz hemen hemen herkesin sevdiği bir meyvedir Çoğu kaynağa göre karpuzun asıl vatanı Hindistan’dır. Ülkemizde de karpuz çeşitleri bir çok bölgede yetiştirilebilmektedir. Sadece yenmekle kalmayıp, aynı zamanda kabuğundan şekerleme yapılabilmesi yada suyunun içilebilmesi de karpuzun tüketimini arttırıyor. Ancak insanlar, i sağlıklı bir besin olan karpuzu çok sevmelerine rağmen nasıl yetiştirildiği hakkında pek bilgi sahibi değiller. Bu bitki nasıl ekilir, nasıl yetiştirilir, az bilinen özellikleri nelerdir? Karpuzun kökleri sulama yapılmayan topraklarda derine inebilmektedir, sulanan topraklarda ise 40-50 cm derinlikte veya yüzeye oldukça yakın bir şekilde tutunurlar.  Karpuzun gövdesi dik büyüyemez,. Toprak yüzeyine yayılarak büyür ve uygun şartlar altında 3-4 m. kadar uzar. Çiçekleri sarı renktedir.  Karpuzun yenilen kısmı yani meyvesinin standart bir  şekli ebatı yoktur. Şekil, renk tonu, irilik, çekirdek rengi gibi konularda değişiklik gösterir. Bu yetiştirme şartları ile  ilgili olsa da, bu yolla karpuzun çeşidi de bu işi bilenlerce kolay bir şekilde tespit edilebilir. 

Karpuz tarımında erkencilik için fide ile karpuz yetiştiriciliği yapılabilir. Bunun için 10x13 cm ebadındaki altı delinmiş olan plastik torbalar kullanılır. Bu torbalar iyi karıştırılmış toprak ile doldurulur. Bu torbalar süzgeçli kovalar ile sulanarak seralar yada yüksek tünellere konur. Torbalarda yetişen fidelerde yabancı ot temizliği yapılarak sulaması yapılır. Normal şartlarda bu fideler 30 ile 45 gün içinde dikime hazır hale gelir.

Karpuz Ekimi

Dikime hazır hale gelen fideler alınıp 2 m sıra arası ile  ve 75 cm sıra üzeri olacak şekilde daha önceden kültüvatör ile sürülmüş ve karık pulluğu ile karıkları açılmış olan  tarlaya dikilir. Plastik torbalardan fideler çıkarılırken fidelerin  toprağının dağılmamasına dikkat edilmeli ve dikimden sonra mutlaka can suyu verilmelidir.

Ilık iklim seven karpuz aşırı soğuktan da nemden de hoşlanmaz. Bu bitkinin yetiştirilmesi için en uygun topraklar da akarsu kenarlarında bulunan su tutma özelliği yüksek olan topraklardır. Karpuz ekiminde üç usul vardır. Sıra usulüne göre karpuzun gelişmesi ve  yayılması ile toprağın karakteri göz önünde bulundurularak, 1,5-2 m. aralık verilerek ve 5-6 cm derinlikte çizgiler açılır. Açılan bu çizgilere 90-100 cm aralıklarla 2-4 tohum bırakılır. Daha sonra tırmıklanarak tohumların üzeri toprakla kapatılır. Bu yöntem ekonomik olan bir yöntemdir.

Ocak usulü yetiştiricilikte ise 40-50 cm çapında ve 15-20 cm derinliğinde açılan çukurların dibine 5-10 cm kadar gübre konulur. Her bir çukura  3-4 tane tohum bırakılır ve tohum üzeri 2-3 cm çukurda kalacak şekilde kapatılır ve üzerine hafifçe bastırılır. Bir diğer usulde çukur usulü yetiştiriciliğidir. Bu en çok görülen uygulamalardan biridir. Özellikle Diyarbakır karpuzları bu şekilde yetiştirilmektedir. Bu yöntemde Nisan ayında sular çekildikten sonra birbirinden üçer metre ara ile 1 metre uzunluğunda, 50'şer cm genişlik  ve eninde çukurlar açılır. Çukurun iki uç tarafı, güvercin gübresi ile doldurulur. Gübrenin üzerine kum eklendikten sonra (nemli kum) iki başta oluşan bu yığınlar üzerine üç yada dört karpuz tohumu ekilir. 

Yayınlanma Tarihi : 03.12.2015 17:22:18

Karpuz Ekimi Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Karpuz Ekimi"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Karpuzlu Limonata

Karpuzlu limonata, Karpuz yaz mevsiminde masamızdan hiç eksik olmayan büyük küçük herkesin bayıla bayıla yediği en serinletici meyvelerden biridir. Bu hafif ve lezzetli meyveyi limonata olarak içmeyi hiç denediniz mi? Denemediysen...

Karpuzlu Kurabiye

Karpuz Kurabiye:  Karpuz görünümlü kurabiyeler hem tadıyla, hem görüntüsüyle bir harika’dır. Zahmetli görünse de malzemeler elinizde olduktan sonra çok kalay olacaktır. Sofranız da masanızda karpuz görüntüsüyle  güzellik katac...

Karpuz Kaç Kalori

Karpuz Kaç Kalori, karpuz çok değerli bir besin değeri bulunan meyve olarak yüzyıllardır hayatımızın parçasıdır. Genel olarak yaz aylarında çıkan bu meyvemiz oldukça sağlıklı bir besin değeridir. Günümüzde ve yüzyıllar öncesi yeme...

Karpuzlu Sakız

Karpuzlu Sakız, sakız ağacının kabukları arasından sızan bir reçine türüdür. Çiğnendikçe yumuşar. Sakız geleneksel olarak sakız ağacından elde edilse de günümüzde daha ekonomik olması için farklı kaynakların kullanıldığı da görülm...

Karpuzlu Kokteyl

Karpuzlu Kokteyl; Karpuz yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinin başında gelir. Nedenide buzdolabında soğuk olarak muhafaza edilmesi ile yendiği anda verdiği serinlik hissidir. O yüzdende bugün sizler ile karpuzlu kokteyl tarifini...

Karpuz Kabuğu Reçeli

Karpuz Kabuğu Reçeli, Karpuz meyvesi kendisi lezzetli ve sağlıklı olduğu gibi soyarak attığımız kabuğu da işe yarayıp kullanılmaktadır. Karpuz kabuğu oldukça faydalı ve reçeli yapılarak da tüketilen bir meyve türü olmaktadır. Yaz ...

Karpuz Peynir

Karpuz peynir, Karpuz yaz aylarının vazgeçilmez meyvesidir. Yazın her öğünde tüketiriz. Tabi ki yanında tüketilen kahvaltılık peynirle süper yakışır. Beyaz peynir ve karpuz yazın vazgeçilmez besinlerindendir. Bu besinler yazın sıc...

Karpuz Reçeli

Karpuz reçeli, günümüzde tüketilen reçeller arasında önemli bir yer almaktadır. Özellikle Güneydoğu Anadolu'da özellikle rağbet gören karpuz reçelini sizlerde  evlerinizde yaparak mükemmel lezzetler alabilirsiniz. Birçok insan kar...

Rüyada Karpuz

Rüyada karpuz görülmesi rüya yorumcuları aracılığıyla farklı biçimlerde açıklanabilir. Bu çeşit bir rüya farklı yönleri ile hayra yorumlanabileceği benzeri bununla birlikte şerre ve kötülüğe de açıklanabilir. Rüya yorumlarının ger...

Karpuzlu Pasta

Karpuzlu pasta, en sıra dışı pastalardan biridir. İkram olarak sunduğunuz kişilerin şaşkınlığına sunum sırasında şahit olacaksınız. Tat olarak hafif bir tada sahiptir. Yaz aylarında yapılabilen bu pasta hem hafif hemde serinletici...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

karpuz, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Ocak - 2018