karpuz.gen.tr
karpuz

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar | iletisim









Karpuz Yetiştiriciliği

Karpuz Yetiştiriciliği, Karpuz yetiştirmeye en uygun topraklar akarsu kenarlarındaki milli topraklar ile su tutma kapasitesi yüksek kumlu tınlı yada tınlı kumlu topraklardır. Yetiştirme dönemi kısa olan yerlerde ve erken hasat düşünüldüğünde hafif kumlu topraklarda karpuz yetiştiriciliği yapılmalıdır. Karpuz kökleri narin olduğu için ağır topraklar tercih edilmemelidir. Bundan dolayı toprak derinliğinin fazla olması ve taban suyunun bir m civarında bulunması karpuz yetiştirmek için idealdir. Karpuz yetiştiriciliği yapılacak toprakların pH`ı 5-6.5 arasında olmalıdır. Hafif bünyeli olan kumlu topraklara eskimiş iyi yanmış çiftlik gübresi ve diğer besin elementleri ilave edilerek yetiştiricilik yapılmalıdır.

Alçak tüneller altında fide elde edilir ve don tehlikesi atlatıldıktan sonra esas  dikilecekleri yerlere topraklı olarak, şaşırtmak suretiyle gerçekleştirilir. Kullanılacak harç çiftlik gübresi, toprak ve kum karışımından elde edilmelidir. Harç hazırlığında kullanılan maddeler, karıştırılmadan önce gerekiyorsa bir veya bir buçuk cm.lik eleklerden geçirilmelidir. Harç hazırlığında orman toprağı kullanılıyorsa, bu geniş yapraklı orman ağaçlarının altındaki topraklar olmalıdır. Eğer orman toprağı kullanılacaksa 22 teneke yanmış ve elenmiş büyükbaş çiftlik gübresi, 23 teneke orman toprağı, 5 teneke ince sıva kumu. Bahçe toprağı kullanılacaksa  30 teneke iyice yanmış, elenmiş büyükbaş çiftlik gübresi, 15 teneke bahçe toprağı ve 5 teneke de ince sıva kumu kullanılmalıdır.
Tohum ekim tarihi yaklaşık olarak Erbaa İlçesinin hava şartlarında Mart ayı sonu Nisan başı, Turhal İlçesi hava şartlarında 10-15 Nisan olmaktadır. Tohum ekimi 12x15 cm veya 15x15 cm ebadında plastik torbalara yapılır. Fazla suyu tahliye etmek için torbaların alt kısımları ve orta kısmı bir cm kadar makaslanır. Her torbaya 1 tane tohum bırakılır ve üzerine 1 cm.lik kapaklık harç atılarak el yardımıyla hafifçe bastırılır.
Karpuz Yetiştiriciliği

Ekimden sonra süzgeçli kovalarla hemen sulanır ve üzeri örtülür. Fideler yüzeye çıkar çıkmaz örtü hemen kaldırılmalıdır. Alçak tünel altındaki fidelerin hava şartlarından zarar görmemesi için fazla güneşli havalarda gölgelenmesi gerekmektedir. Havalandırmaya dikkat edilmeli ve hiçbir zaman cereyanda bırakılmamalıdır. Fide torbalarının yüzeyi kimi zaman kurşun kalem biçimindeki bir çöp yardımıyla hafifçe karıştırılmalıdır. Fideler 5-6 yaprağa, yaklaşık 20 cm boyuna ve kurşun kalem kalınlığında gövdeye ulaştıkları zaman dikime hazır olurlar. Dikimden yaklaşık 1,5-2 ay önce fosforun tamamı, potasyumun yarısı sürüm derinliğine verilmelidir. Geriye kalan potasyumun yarısı ile azotun tamamı dikimden sonra çapa ve su ile  birlikte dörde beşe bölünerek verilmelidir. Dikim büyüklüğüne gelen fideler 150 cm sıra arası ve 75 cm sıra üzeri mesafelerle dikilirler. Dikilen fidelere çanak yapılır ve her fideye yaklaşık 2 lt can suyu verilir. Toprağın çatlamaması için üzerine hafifçe kuru toprak serpilir.

Dikimden 8-10 gün sonra kaymak tabakası kırılarak yabancı otlar için hafif bir çapa yapılır. Toplam 3-4 çapa yapılır. İkinci çapa esnasında bitkinin kök kısmının ve meyvelerin suyla temas etmemesi için boğaz doldurma işlemi yapılır. İlk su toprağın ve havanın yağış durumuna göre değişmekle birlikte ilk meyveler 2-3 cm çaplandığında verilir. Şartlara göre 10-15 günde bir aşırı olmamak koşuluyla sulama yapılır. Fazla su hasat sonrası dayanma süresini azaltır ve meyvenin tadını bozar. Bu yüzden yetiştiriciler fazla su verme konusuna dikkat etmelidirler. Karpuz meyvelerinin irileşmesi döneminde toprakta yeterli suyun bulunmasını, hasada doğruda suyun azalmasını ister. Düzenli bir sulama yapılmazsa bitkilerde gelişme olumsuz etkilenir. Düzensiz sulama meyvelerin olgunlaştığı döneme denk gelirse meyvelerde çatlamaya neden olur.

Yayınlanma Tarihi : 03.12.2015 17:23:13

Karpuz Yetiştiriciliği Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Karpuz Yetiştiriciliği"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Karpuz Kaç Kalori

Karpuz Kaç Kalori, karpuz çok değerli bir besin değeri bulunan meyve olarak yüzyıllardır hayatımızın parçasıdır. Genel olarak yaz aylarında çıkan bu meyvemiz oldukça sağlıklı bir besin değeridir. Günümüzde ve yüzyıllar öncesi yeme...

Karpuzlu Sakız

Karpuzlu Sakız, sakız ağacının kabukları arasından sızan bir reçine türüdür. Çiğnendikçe yumuşar. Sakız geleneksel olarak sakız ağacından elde edilse de günümüzde daha ekonomik olması için farklı kaynakların kullanıldığı da görülm...

Karpuzlu Limonata

Karpuzlu limonata, Karpuz yaz mevsiminde masamızdan hiç eksik olmayan büyük küçük herkesin bayıla bayıla yediği en serinletici meyvelerden biridir. Bu hafif ve lezzetli meyveyi limonata olarak içmeyi hiç denediniz mi? Denemediysen...

Karpuzlu Kokteyl

Karpuzlu Kokteyl; Karpuz yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinin başında gelir. Nedenide buzdolabında soğuk olarak muhafaza edilmesi ile yendiği anda verdiği serinlik hissidir. O yüzdende bugün sizler ile karpuzlu kokteyl tarifini...

Karpuz Peynir

Karpuz peynir, Karpuz yaz aylarının vazgeçilmez meyvesidir. Yazın her öğünde tüketiriz. Tabi ki yanında tüketilen kahvaltılık peynirle süper yakışır. Beyaz peynir ve karpuz yazın vazgeçilmez besinlerindendir. Bu besinler yazın sıc...

Karpuz Kabuğu Reçeli

Karpuz Kabuğu Reçeli, Karpuz meyvesi kendisi lezzetli ve sağlıklı olduğu gibi soyarak attığımız kabuğu da işe yarayıp kullanılmaktadır. Karpuz kabuğu oldukça faydalı ve reçeli yapılarak da tüketilen bir meyve türü olmaktadır. Yaz ...

Karpuz Zayıflatırmı

Karpuz Zayıflatırmı, Karpuz içerisinde neredeyse %90 olan su miktarı sayesinde inanılmaz bir sıvı kaynağı olmaktadır. Bunun yanı sıra posası da kabızlık sorunu için oldukça etkilidir. Sadece şekerli bir meyve olduğu ve ekmekle tük...

Karpuz Pasta

Karpuz Pasta, Karpuz pastası, alışılmış pastaların dışında bir çeşit yaz aylarında serinlemek amaçla servis edilen soğuk tatlı. Diğer pastalar toz şeker, yağ,un, yumurta ve kabartma tozu hazırlanan hamur ile pasta tabanlarının yer...

Karpuzlu Kurabiye

Karpuz Kurabiye:  Karpuz görünümlü kurabiyeler hem tadıyla, hem görüntüsüyle bir harika’dır. Zahmetli görünse de malzemeler elinizde olduktan sonra çok kalay olacaktır. Sofranız da masanızda karpuz görüntüsüyle  güzellik katac...

Karpuzlu Frozen

Karpuzlu Frozen, Türk mutfağında her ağız lezzetine uygun yemekler, pastalar, börekler, mezeler,  limonatalar, soğuk ve sıcak içecekler yapılır. Mutfağa giren her bayan kolaylıkla istediği çeşidi yapabilir. Bayanlar diyorum çünkü...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

karpuz, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Temmuz - 2018