{ "title": "Hamilelikte Karpuz", "image": "https://www.karpuz.gen.tr/images/hamilelikte-karpuz.jpg", "date": "19.01.2024 23:01:38", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "
Hamilelikte Karpuz, Hamilelikte birçok yiyecek sağlığınızı veya bebeğinizin sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Fakat yapılan araştırmalarda yaz günlerinin serinletici yiyeceği olan karpuz hamileler için önemli faydaları olduğu belirtilmiştir. Yaz günlerinin bol sulu, serinletici lezzeti olan karpuz hamileler için de önemli faydaları olduğunu bildiren uzmanlar, kalorisi son derece düşük olmasına rağmen hamilelikte karpuz cildin güneşten korunmasından, mide yanmasının önlenmesine kadar birçok fayda sağlamakta. Karpuz anne karnındaki bebeğin beyin ve sinir sisteminin gelişiminde büyük önem taşıyan vitamin ve mineralleri de içerisinde barındırmaktadır. Anne adayları hamilelikte karpuzu çok fazla tüketmesi gerekmekte. Hamilelikte karpuz mide yanmasını hafifletmekte. Vücutta su toplanmasını önlemeye yardımcı olmakta. Yüksek sıvı içeriğinden ve içerdiği meyve şekeri mide bulantılarını hafifletmekte ve dehidratasyonu yani vücudun susuz kalması önlemektedir. Karpuz içermiş olduğu mineraller son üç ayda sık yaşanan krampları yok etmeye yardımcı oluyor. İyi bir lif kaynağı olduğundan dolayı bağırsak hareketlerini düzenlemekte. Karpuz domatesten daha fazla likopen madde barındırır. Bir antioksidan madde olan likopen de kanserden ve kalp-damar hastalıklarından korunmaya yardımcı olmakta, bağışıklık sistemini güçlendirici etki oluşturmakta ve cildin doğal güneş koruma faktörünü arttırmaktadır. Bunun yanı sıra çalışmalar likopenin hamilelikte karşılaşılan ciddi problemlerden biri olan preeklempsi riskini de önemli derecede azalttığı da belirtilmiştir. Karpuzun 100 gramında 4 miligram likopen madde bulunmakta. Karpuzun A vitamini, C vitamini, B6 vitamini ve potasyum ve magnezyum minerallerini bol miktarda içerdiğinden dolayı da hamilelikte karpuz önemli derecede fayda sağladığı belirtilmekte. Bu vitamin ve mineraller sayesinde bebeğin görmesi, beyin fonksiyonları, sinir sistemi ve bağışıklık sisteminin gelişimi açısından büyük önem taşımakta. Karpuzun 100 gramında 37 miligram A vitamini, 10 miligram C vitamini ve 280 miligram potasyum minerali bulunmaktadır. Potasyum minerali hamilelik esnasında kan ve vücut dokularındaki su dengesini düzenler ve sıcakta terle beraber vücuttan atılan potasyum kaybından dolayı ortaya çıkan tansiyon düzensizliğini dengelemektedir. Üstelik bütün bu faydaları sadece 50 kalori içeren yaklaşık olarak 300 gramlık bir dilim karpuzla sağlanmaktadır.

Hamilelikte Karpuz Faydaları Nelerdir?

Yaz günlerinin bol sulu ve serinletici meyvesi olan karpuz hamileler için önemli faydaları olduğunu belirten uzmanlar, hamilelere günlük olarak 300 gram yani bir dilim karpuz yemesini tavsiye ediyor. Hamilelikte karpuz, hamile bayanlara sağladığı faydalardan bazıları şöyle sıralanmaktadır:
" } ] }