{ "title": "Karpuz Çeşitleri", "image": "https://www.karpuz.gen.tr/images/karpuz-cesitleri.jpg", "date": "20.01.2024 08:30:06", "author": "orhan esen", "article": [ { "article": "
Karpuz çeşitleri; kavunun anında arkasından yetişen ve mevsiminde sofralarımızdan noksan olmamış karpuz, kabakgiller familyasından yıllık nebattır. Derin ve narin toprakları sever. Dalları, 34 metreye denli uzanıp yayılır.

Başlıca karpuz çeşitleri şunlardır

Yeni Hayat Karpuzu: Bursa, Tekirdağ şehirlerinde çok fazla miktarda yetiştirilir, yuvarlak, kabuğu açık yeşil, uzunluğuna çok fazla miktarda hafif çizgilidir. Eti kan kırmızısı renginde olup sulu ve çok fazla miktarda şekerlidir. En sıkı karpuzlardandır.

Tekirdağ Karpuzu: Kabuğu boz renkte, çok fazla miktarda ince, gevrek, sulu ve tatlıdır. Eti kırmızıdır. Yepyeni hayat karpuzu bu karpuzu bastırmış olduğundan hemen ekilmemektedir.

Alacalı Karpuz: Etinin rengi pembemsi, tarzı yuvarlak olup beyzi alaca ve uzunca çeşitleri vardır.

En çok fazla miktarda Bursa, Balıkesir, Tekirdağ ve Çorlu'da ekilir. Kabuğu yeşil dekor üst kısmına koyu yeşile muntazam lekelidir. Çekirdekleri karadır. Sulu, tatlı ve gevrektir, eti pembe kırmızıdır.

Diyarbakır Karpuzu: Çok fazla miktarda tanınmış meydana gelen bu karpuz anında hemen tek Diyarbakır'da ekilmektedir. Birden çok versiyonu vardır. Posalı, kalın kabuklu ise de lezzeti tatlıdır. Çekirdeği siyah ve ufaktır. Dicle nehri kenarında, bol güvercin gübresiyle beslenen bölgelerdeki bir versiyonu 60 kiloya denli ağırlıkta meyve verir.

Gülle Karpuzu: Makbul, kışlık karpuzdur. Yuvarlak, koyu yeşil kabuklu, kırmızı etli, çok fazla miktarda tatlıdır; geç yetişir, çekirdeği siyahtır.

Yetiştirilmesi: Karpuz alüvyonlu toprakta, nehir, çay, dere yataklarında, alüvyonlu topraklarda randımanlı olabilir, lezzetli mahsul verir. Tohumları ocakta ya da çukurlara ekilir. Açılan çukurlara 4-5 çekirdek konur; 2-3 yaprak olunca en kuvvetlisi bırakılarak diğerleri sökülür. Tipik şeklinde büyüme boyunca 2, üç çapa arzu eder. Ardından boğaz doldurulur. Çapalama bitkinin otlardan temizlenmesine yol açtığı benzeri rutubetin kaçmasına da mâni olabilir. Havalar çok fazla miktarda sıcak olan gider ve toprak çok fazla miktarda kuru olursa tarlayı sulamak gerekebilir, fakat gene de meyve büyümeden öncesinde su verilmez. Esasen çiçek açıp da meyveler olgunlaşmadan öncesinde karpuz tarlasına girmek gerçek değildir. Karpuzun meydana geldiğini tanımlamak amaçlı birtakım noktalara dikkat edilir. Kabuğu parlaklaşırsa, üzerine vurulunca tok bir ses çıkarsa, meyve sapının dalla birleştiği noktadaki bir çift yaprak kurumuş olursa, karpuzun sapı kurumaya surat tutmuş, üst kısmındaki kıllar dökülmüşse karpuz olmuş demektir. Bostanda çok fazla miktarda olan karpuz, geçer, içi boşalır. Bu benzeri karpuzlar kıymetten düşer. Boşalma fazla miktarda olmuşsa karpuzun içi çürür. Tasaco 501 F1 karpuz versiyonu bizzat gurubunda (Hafif oval) en erkenci karpuz meydana geldiğini 2014 sezonlarında da kanıtladı. 25 Mart tarihli gözlemlerde aşağı yukarı 4-5 kg ağırlığa erişen meyveleri ile Antalya haline önce girecek Türk malı karpuz 501 F1 şeklinde düşünülüyor.

Antalya, Manavgat, Serik, kısmında karpuz imalatı mahaline getiren üreticilerin dile getirdiği en mühim husus 'bu güne denli bu gibi erkenciliğe sahip, erken dönemde, sıcak olan olmayan havada meydana gelen koşullarında çiçek tutma ve buna bağlı olarak döl tutma problemi olmamış bir tür dikmekten' duydukları memnuniyet olmuştur. Gelecek dönemlere damgasını vuracak meydana gelen 501 F1 Türkiye'nin her kısmında geçen seneki performanslarına ve bu yıl gösterilen ilgiye bakılarak uzunca seneler üreticilerimizin beğenisini kazanacaktır. Bunun yakınında özlenen karpuz tadını da tüketiciye eriştiren 501 F1, raf geçerliliği, meyve etinin lifsiz olması, çekirdek evinde boşluk yapmaması birbirinden ayrıdır.
" } ] }