{ "title": "Karpuz Ekimi", "image": "https://www.karpuz.gen.tr/images/karpuz-ekimi.jpg", "date": "19.01.2024 20:15:52", "author": "Gülistan Ateş", "article": [ { "article": "Karpuz Ekimi, Yaz aylarında sıcaklığı bir nebze olsa hafifleten yiyeceklerden olan karpuz hemen hemen herkesin sevdiği bir meyvedir Çoğu kaynağa göre karpuzun asıl vatanı Hindistan'dır. Ülkemizde de karpuz çeşitleri birçok bölgede yetiştirilebilmektedir. Sadece yenmekle kalmayıp, aynı zamanda kabuğundan şekerleme yapılabilmesi ya da suyunun içilebilmesi de karpuzun tüketimini arttırıyor. Ancak insanlar, i sağlıklı bir besin olan karpuzu çok sevmelerine rağmen nasıl yetiştirildiği hakkında pek bilgi sahibi değiller. Bu bitki nasıl ekilir, nasıl yetiştirilir, az bilinen özellikleri nelerdir? Karpuzun kökleri sulama yapılmayan topraklarda derine inebilmektedir, sulanan topraklarda ise 40-50 cm derinlikte veya yüzeye oldukça yakın bir şekilde tutunurlar. Karpuzun gövdesi dik büyüyemez, Toprak yüzeyine yayılarak büyür ve uygun şartlar altında 3-4 m. Kadar uzar. Çiçekleri sarı renktedir. Karpuzun yenilen kısmı yani meyvesinin standart bir şekli ebadı yoktur. Şekil, renk tonu, irilik, çekirdek rengi gibi konularda değişiklik gösterir. Bu yetiştirme şartları ile ilgili olsa da bu yolla karpuzun çeşidi de bu işi bilenlerce kolay bir şekilde tespit edilebilir.