{ "title": "Karpuz Reçeli", "image": "https://www.karpuz.gen.tr/images/karpuz-receli.jpg", "date": "21.01.2024 16:34:29", "author": "Murat AYDOĞAN", "article": [ { "article": "Karpuz reçeli, günümüzde tüketilen reçeller arasında önemli bir yer almaktadır. Özellikle Güneydoğu Anadolu'da özellikle rağbet gören karpuz reçelini sizlerde evlerinizde yaparak mükemmel lezzetler alabilirsiniz. Birçok insan karpuz reçelini zormuş gibi düşünse de aslında karpuz reçelinin yapılışı oldukça kolaydır. Öyle ki bunun için sadece malzemeleri hazırlayarak bir saatlik bir uğraş yetecektir. Karpuz reçelinin yapılışı sırasında daha çok karpuzun kabukları kullanılmaktadır. Aslında bu bilgi birçok kişiyi şaşırtsa da durum böyledir. Karpuz kabuğunu kullanarak yapacağınız reçelden çok farklı ve güzel bir lezzet alacağınızdan hiçbir zaman şüpheniz olmasın. Karpuz reçelinin vücudunuza sağlayacağı faydalar sizin için oldukça önemli faydalardır. Bu nedenle özellikle kış aylarında tüketmek üzere bu reçeli yaparak uygun ortamlarda muhafaza ederek kış aylarında afiyetle yiyebilirsiniz. Karpuz reçeli yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli şey arifi iyi okuyarak en doğru şekilde uygulamaktır. Aksi durumlarda birçok problemle karşılaşabilirsiniz. Çünkü genellikle malzemelerin tam olarak ayarlanmaması nedeni ile insanlar doğru kıvamı tutturamadıkları için reçelde şekerlenme, cıvıklık ya da koyuluk gibi sorunlar meydana gelmektedir. Bunun yanı sıra karpuz pekmezi yapıldıktan sonra soğumadan ağzı kapatıldığında şekerleneceği için sürprizlerle karşılaşmamak için soğumadan ağzını kapatmayın.

Karpuz Reçeli Malzemeleri
Karpuz reçeli nasıl yapılır?

Adım 1: Karpuz reçelinin yapılışına geçer geçmez öncelikle karpuzun son derece sert kabuklarını küçük kareler şekline doğrayarak bir kap içerisine koyalım. Tabi ki karpuz kabuklarını doğramadan önce kabuğunu soyalım. Kabuklarını soyduğumuz karpuzları dilimlerken son derece dikkat edin. Çünkü sert olan kabukların doğranışı zor olduğundan kendinize zarar verebilirsiniz.

Adım 2: Karpuz kabuklarını soyduktan sonra kullanacağınız bu kabuklarda kırmızı kısımların kalmamasına özen gösterin. Aksi durumlarda yapılan reçellerin kıvamı yumuşak olduğu için büyük bir lezzet kaybı olmaktadır. Şimdi doğramış olduğumuz karpuz kabuklarını derin bir tencereye koyarak üzerini biraz geçecek kadarı su dolduralım. Suyumuzu ekledikten sonra bu karışım üzerine karbonatı ekleyerek iyice karıştırın ve bu karışımınızı dolaba atarak bir gece dolapta bekletin.

Adım 3: Ertesi gün bu kabukların suyunu süzerek iyice yıkayın. Şimdi asıl işleme geçerek derin bir tencere içerisine bu kabukları koyalım ve üzerini biraz geçecek şekilde su koyarak kaynatmak üzere ocağın altını açın ve ocağa tencereyi koyun. Yaklaşık iki dakika kaynadıktan sonra suyunu iyice süzerek kabukları alalım.

Adım 4: Kabukları tekrar geniş bir tencereye koyarak içerisine toz şekeri, limon kabuğu rendesini, karanfilleri, koyarak orta ateşte iyice pişirelim. Bir süre sonra karpuzların şeffaflaştığını göreceksiniz. Bu durumda pişirmeye devam edin. Bu arada limon tuzunu ekleyerek biraz karıştırın ve yaklaşık beş dakika kadar daha kaynatın. Son olarak bu reçeli soğutun ve kavanozlarda muhafaza edin. Artık karpuz reçeli hazır.

Afiyet olsun.
" } ] }