{ "title": "Karpuz Tohumu", "image": "https://www.karpuz.gen.tr/images/karpuz-tohumu.jpg", "date": "20.01.2024 04:19:37", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "Karpuz Tohumu, Karpuz tek senelik bir bitki olup kolları toprak yüzeyinde 3 ve 4 metreye kadar uzayabilir. Susuz tarım koşullarında kökler oluştukca derine inse de sulu tarım koşullarında saçak kökler daha fazla 40 ve 50 cm derinlikte yoğunlaşır. İri top biçimindeki meyveleri ise tatlı ve sulu şekildedir. Karpuz tarımı, dünyada ve ülkemizde oldukça geniş bir alana sahiptir. Dünya karpuz imalatının %20'si Türkiye'de yapılmaktadır. İklim isteği Karpuz, sıcak ve ılıman iklimde oluşur.

Soğuklardan fazla etkilendiği için yetişme döneminde don tehlikesi bulunmamalıdır. Tohum ekiminde toprak sıcaklığı 12° C'nin üstünde de bulunmalıdır. Nem miktarı çok olan bölgelerde hastalıklar gözükebilir. Toprak İsteği Karpuz üretmek için derin, geçirgen su tutma kapasitesi yüksek kumlu tınlı ya da tınlı kumlu topraklar tercih edilmelidir. Ağır killi topraklar ve hafif topraklarda olukça iyi bir şekilde gübreleme ile karpuz üretilebilir. Drenajın yetersiz bulunduğu ve taban suyu oranının 1 metrenin altında bulunduğu bölgelerde başarılı olmaz.

Yetiştirme tekniği, ekim nöbeti Antraknoz, Fusarium ve mildiyö hastalığının gözüktüğü tarım bölgelerinde en az üç yıl ekim nöbeti yapılmalıdır. Toprak hazırlığı, karpuz üreticiliğinde toprak hazırlığına sonbaharda ilk yağışların ardından başlanmalıdır. İlk yağışların ardından toprak tavda bulunuyor iken derin sürüm yapılmalıdır. Eğer yağışlar geç gelirse yağışları beklemeden derin sürüm yapılabilir. Derin sürümün yapıldıktan sonra kesekleri parçalamak için kültüvatör ya da diskharrow yardımı ile ikileme yapılır. İkinci toprak işleme zamanı ise Şubat ve Mart ayları olup uygun olan toprak tavında kültüvatör yardımı ile toprak işlenerek arazi ekim ve dikime hazır duruma getirilir. Ekimden önce tarlada otlanma gözükürse tekrar kültüvatör ile toprak işlemesi uyguylanabilir.

Ekimi ve dikim şekilleri ise ekim, karpuz yetiştirilecek arazide ekilmeden önce sıra arası 2 m olacak biçimde karık pulluğu ile karıklar çekilmeli ve bu karıkların kenarına tek taraflı olacak şekilde ve sıra üzeri 75 cm olacak şekilde ocaklara ekim yapılmalıdır. Her ocağa 2 ve 3 adet kadar tohum bırakılıp tohumların üstü 5 ve 6 cm toprakla örtülerek hafif bir şekilde bastırılmalıdır. Çoğunlukla araziye ekim ilkbaharın ortalarında yapılmaktadır. Çıkışın ardından ocakta fidelerden uygun olan iki adedi bırakılır. Daha sonra bir adet bitki bırakılır.

Fide yetiştirerek dikim, karpuz tarımında erkencilik için fide ile yetiştiricilik yapılabilir. Bunu yapmak için 10x13 cm ebadındaki altı delinmiş plastik torbalar kullanılır. Bu torbalar iyi karıştırılmış harç ile doldurulur. Harcı hazırlamak için hacim olarak 1 ölçü bahçe toprağı 1 ölçü iyi yanmış ahır gübresi ve 1 ölçü kum iyi bir şekilde karıştırılır. İlkbaharda harç ile dolu torbalara karpuz tohumları 4 ve 5 cm derinliğe ekilir. Her torbaya tohumun kalitesine göre 1 ve 2 adet tohum bırakılır.

Bu torbalar süzgeçli kovalar ile sulanarak seralar ya da yüksek tünellere konur. Torbalarda oluşan fidelerde yabancı ot temizliği yapılıp daha sonra sulaması yapılır. Normal koşullarda fideler 30 ve 45 gün içerisinde dikime hazır bir duruma gelir. Dikime hazır duruma gelen fideler alınıp 2 m sıra arası ve 75 cm sıra üstünde olacak biçimde daha önceden kültüvatör ile sürülmüş ve karık pulluğu ile karıkları açılmış olan tarlaya dikilir. Plastik torbalardan fideler çıkarılırken fide toprağının dağılmamasına dikkat edilmeli ve dikimin ardından mutlaka can suyu dökülmelidir. Gübreleme, iyi bir karpuz oluşturmak için gübreleme yapılması gereklidir. Sonbaharda derin sürümün ardından 3 ve 4 ton ahır gübresi atılarak kültüvatörle karıştırılmalıdır.
" } ] }