{ "title": "Karpuz Yetiştiriciliği", "image": "https://www.karpuz.gen.tr/images/karpuz-yetistiriciligi.jpg", "date": "21.01.2024 04:02:43", "author": "Gülistan Ateş", "article": [ { "article": "Karpuz Yetiştiriciliği, Karpuz yetiştirmeye en uygun topraklar akarsu kenarlarındaki milli topraklar ile su tutma kapasitesi yüksek kumlu tınlı ya da tınlı kumlu topraklardır. Yetiştirme dönemi kısa olan yerlerde ve erken hasat düşünüldüğünde hafif kumlu topraklarda karpuz yetiştiriciliği yapılmalıdır. Karpuz kökleri narin olduğu için ağır topraklar tercih edilmemelidir. Bundan dolayı toprak derinliğinin fazla olması ve taban suyunun bir m civarında bulunması karpuz yetiştirmek için idealdir. Karpuz yetiştiriciliği yapılacak toprakların pH`ı 5-6.5 arasında olmalıdır. Hafif bünyeli olan kumlu topraklara eskimiş iyi yanmış çiftlik gübresi ve diğer besin elementleri ilave edilerek yetiştiricilik yapılmalıdır.

Alçak tüneller altında fide elde edilir ve don tehlikesi atlatıldıktan sonra esas dikilecekleri yerlere topraklı olarak, şaşırtmak suretiyle gerçekleştirilir. Kullanılacak harç çiftlik gübresi, toprak ve kum karışımından elde edilmelidir. Harç hazırlığında kullanılan maddeler, karıştırılmadan önce gerekiyorsa bir veya bir buçuk cm'lik eleklerden geçirilmelidir. Harç hazırlığında orman toprağı kullanılıyorsa, bu geniş yapraklı orman ağaçlarının altındaki topraklar olmalıdır. Eğer orman toprağı kullanılacaksa 22 teneke yanmış ve elenmiş büyükbaş çiftlik gübresi, 23 teneke orman toprağı, 5 teneke ince sıva kumu. Bahçe toprağı kullanılacaksa 30 teneke iyice yanmış, elenmiş büyükbaş çiftlik gübresi, 15 teneke bahçe toprağı ve 5 teneke de ince sıva kumu kullanılmalıdır.

Tohum ekim tarihi yaklaşık olarak Erbaa İlçesinin hava şartlarında Mart ayı sonu Nisan başı, Turhal İlçesi hava şartlarında 10-15 Nisan olmaktadır. Tohum ekimi 12x15 cm veya 15x15 cm ebadında plastik torbalara yapılır. Fazla suyu tahliye etmek için torbaların alt kısımları ve orta kısmı bir cm'ye kadar makaslanır. Her torbaya 1 tane tohum bırakılır ve üzerine 1 cm'lik kapaklık harç atılarak el yardımıyla hafifçe bastırılır. Ekimden sonra süzgeçli kovalarla hemen sulanır ve üzeri örtülür. Fideler yüzeye çıkar çıkmaz örtü hemen kaldırılmalıdır. Alçak tünel altındaki fidelerin hava şartlarından zarar görmemesi için fazla güneşli havalarda gölgelenmesi gerekmektedir. Havalandırmaya dikkat edilmeli ve hiçbir zaman cereyanda bırakılmamalıdır. Fide torbalarının yüzeyi kimi zaman kurşun kalem biçimindeki bir çöp yardımıyla hafifçe karıştırılmalıdır. Fideler 5-6 yaprağa, yaklaşık 20 cm boyuna ve kurşun kalem kalınlığında gövdeye ulaştıkları zaman dikime hazır olurlar. Dikimden yaklaşık 1,5-2 ay önce fosforun tamamı, potasyumun yarısı sürüm derinliğine verilmelidir. Geriye kalan potasyumun yarısı ile azotun tamamı dikimden sonra çapa ve su ile dörde beşe bölünerek verilmelidir. Dikim büyüklüğüne gelen fideler 150 cm sıra arası ve 75 cm sıra üzeri mesafelerle dikilirler. Dikilen fidelere çanak yapılır ve her fideye yaklaşık 2 litre can suyu verilir. Toprağın çatlamaması için üzerine hafifçe kuru toprak serpilir.

Dikimden 8-10 gün sonra kaymak tabakası kırılarak yabancı otlar için hafif bir çapa yapılır. Toplam 3-4 çapa yapılır. İkinci çapa esnasında bitkinin kök kısmının ve meyvelerin suyla temas etmemesi için boğaz doldurma işlemi yapılır. İlk su toprağın ve havanın yağış durumuna göre değişmekle birlikte ilk meyveler 2-3 cm çapalandığında verilir. Şartlara göre 10-15 günde bir aşırı olmamak koşuluyla sulama yapılır. Fazla su hasat sonrası dayanma süresini azaltır ve meyvenin tadını bozar. Bu yüzden yetiştiriciler fazla su verme konusuna dikkat etmelidirler. Karpuz meyvelerinin irileşmesi döneminde toprakta yeterli suyun bulunmasını, hasada doğruda suyun azalmasını ister. Düzenli bir sulama yapılmazsa bitkilerde gelişme olumsuz etkilenir. Düzensiz sulama meyvelerin olgunlaştığı döneme denk gelirse meyvelerde çatlamaya neden olur.
" } ] }