{ "title": "Karpuz", "image": "https://www.karpuz.gen.tr/images/karpuz(1).jpg", "date": "19.01.2024 05:37:52", "author": "Yonca korkmaz", "article": [ { "article": "Karpuz, yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden biridir karpuz. Özellikle aşırı sıcaklarda besleyici ve elektrolit bakımından zengin olan bir bir su kaynağı olarak da tüketilebilir. Domates gibi karpuza da kırmızı rengini likopen verir ve içeriğindeki likopen kansere karşı koruyucu etki sağlar. Göz sağlığını korur. Kalp ve damar sağlığının korunmasına yardımcı olur. C vitamini bakımından zengin bir meyvedir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyona karşı korur. Cildi Güneş'in zararlı ışınlarına karşı korur. Karpuz ülkemizde hemen hemen her bölgede yetişir. Ülkemizde en çok Diyarbakır ve Adana illerinde bulunur. Anavatanı ise Afrikadır. Karpuz özellikle nehir ve göl kenarlarında kumlu killi topraklarda yetiştirilir. Renk ve çeşitlerine göre yeni dünya karpuzu alacalı karpuz kara karpuz gülle karpuzu Diyarbakır karpuzu gibi isimler alır. Yaz aylarında peynir eşliğinde sıklıkla tüketilir. Reçeli meyve suyu ve pastaları yapılabilir insan sağlığına birçok faydası vardır bunlar.

Karpuzun faydaları nelerdir?
" } ] }