{ "title": "Karpuzlu Sakız", "image": "https://www.karpuz.gen.tr/images/Karpuzlu-Sakiz-13.jpg", "date": "21.01.2024 01:10:35", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Karpuzlu Sakız, sakız ağacının kabukları arasından sızan bir reçine türüdür. Çiğnendikçe yumuşar. Sakız geleneksel olarak sakız ağacından elde edilse de günümüzde daha ekonomik olması için farklı kaynakların kullanıldığı da görülmüştür. Genelde kauçuk ve plastik kullanılarak sakız hamuru elde edilir. Tat vermesi için harici olarak içerisine glikoz şurubu da ilave edilebilir. Hamur iyice yoğrulur ve esnek bir hamur elde edilir. Daha sonra şeritler halinde ya da tablet şeklinde üretilir. Şekerli ya da şekersiz olarak tüketilebilir. İstenilen renk ve aromada hazırlanabilir. Örneğin çilek ve nane aromalı sakızlar en çok tercih edilen sakızların başında gelir. Karpuz aroması da bunlardan bir tanesidir. Karpuz aroması kullanılarak karpuzlu sakızlar elde edilir. Karpuz aroması yoğun ortamlarda çözünebilen sıvı olan bir aromadır. Karpuz aromasında karpuzun kullanım miktarı oldukça düşüktür. Örneğin ortalama olarak 1 kilo sakız hamurunun içerisine 1 ya da 2 gram karpuz kullanılır.

Sakız, gereksiz bir tür gibi görülse de hemen herkes tarafından oldukça çiğnenir. Karpuzlu sakız en çok tercih edilen sakızların başında gelir. Kimi marketlerden satın alırken kimi evinde sakız yapmayı tercih eder. Diş sağlığı başta olmak üzere oldukça faydalıdır. Sakız öğrenmeyi kolaylaştırıcı etkiye sahiptir. Kavrama yeteneğini ve hafızayı güçlendirir. Beyine ulaşan kanın akışını düzenlemeye yardımcı olur. Vücuttaki stresi ve gerginliği atmaya yardımcıdır. Şekersiz sakız çiğnemek kalori yakımına bu da kilo kaybına yardımcı olur. Özellikle sakızı dişleri beyazlatmak için de kullanılabilir. Midede yaşanan hazımsızlığı dindirmeye yardımcı olur. Sakızın yapısı normalde sert bir haldedir ve çiğnendikçe yumuşar. Bu nedenle günlük olarak sakız çiğnemek çene sağlığı ve çene kemikleri için oldukça faydalıdır. İçerisinde bulunan antiseptik özellikli maddeler sayesinde ağız sağlığını korumada en doğal yöntemler arasında yer alır.
" } ] }