{ "title": "Sarı Karpuz", "image": "https://www.karpuz.gen.tr/images/sari-karpuz.jpg", "date": "19.01.2024 21:24:28", "author": "Murat AYDOĞAN", "article": [ { "article": "Sarı karpuz, aslında oldukça eski zamanlarda insanlar tarafından üretilen ve bolca tüketilen yiyeceklerden biridir. Son 15 yıldan beri üretimi neredeyse tamamen duran sarı karpuzun üretimi son yıllarda oldukça yaygınlaşmış ve özellikle ülkemizde Buldur Gölü etrafında üretimi yoğunlaşmıştır. Sarı karpuz eski insanlar tarafından saklı bir şifa kaynağı olarak tarif edilmektedir. Muhteşem bir meyve olan sarı karpuz aslında hem meyve hem de bir sebze niteliği taşımaktadır. Sarı karpuz sofralarınızda çok farklı renkler oluşturarak sofra güzelliğinde de çok büyün etkiler yapabilmektedir. Sarı karpuzun uzun yıllar aradan sonra tekrar üretilmesi için yaklaşık olarak iki yıl kadar bir çalışma yapılmıştır. Yapılan iki yıllık çalışmalar sayesinde sarı karpuz tekrar üretilmeye başlanmıştır. Fakat insanların kırmızı karpuza olan ilgilerinden dolayı daha çok o karpuzlara yönelmesi nedeni ile sarı karpuzlar çok rağbet görmemektedir. Lezzet olarak hemen hemen aynı lezzeti veren bu karpuzun dış görünüşünün diğer karpuzlardan farkı yoktur. Fakat asıl bu karpuzun farkı karpuz ikiye bölündüğünde ortaya çıkmaktadır. Sarı karpuzun içerisinden çıkan rengi en sıkı sarı olduğu için rengi göz alıcı ve güzel bir renktir. İçinin rengi nedeni ile bir tropik meyveyi andıran sarı karpuzun tüketimi sırasında çok büyük lezzet farklılıkları görülmese de aslında bu karpuz son derece faydalıdır. En az diğer karpuz kadar çok fayda saplayan sarı karpuzun tüketiminin yaygınlaşması için ülkemizde çiftçiler birçok çalışma yapmaktadır.

Sarı karpuz içerisinde yüksek oranda A vitamini bulunmaktadır. Bu karpuz içerisinde normalden daha çok A vitamini bulunmaktadır. A vitamini ise vücutta özellikle üreme sisteminde çok büyük etkiler meydana getirmektedir. Üreme sisteminin daha sağlıklı olmasını sağlayan sarı karpuz içerdiği A vitamini sayesinde insanlardaki göz sağlığını da arttırmaktadır. Bunun yanında eski zamanlarda tıbbın henüz gelişmediği zamanlarda sarı karpuz tansiyon hastalarında tansiyonun dengelenmesi amacı ile tüketilen yiyecekler arasında yer almaktaydı. Eğer sizlerde tansiyon hastalığı gibi bir durumdan şikâyetçiyseniz işte bu meyve tam size göre. Tansiyonunuzu dengelemek için en doğal ilaç sarı karpuzdur. Sarı karpuzdan düzenli olarak yediğiniz zaman tansiyon dengeniz normal bir insandaki kadar sağlıklı olacaktır. Sarı karpuzun su oranı yüzde doksan birdir. Bu şaşırtıcı rakam aslında sarı karpuzun bizim için ne kadar önemli olduğunun göstergesidir. Sarı karpuzun içerisindeki bu su oranı nedeni ile özellikle yaz aylarında vücudun su ihtiyacını karşılamada birebirdir. Bu nedenle yaz aylarında çok daha sağlıklı böbrekler için bol bol sarı karpuz tüketebilirsin. Böylece özellikle ramazan aylarında sahur vakitlerinde bol bol sarı karpuz tüketerek günlük su ihtiyacınızı daha rahat karşılayabilirsiniz. Bu sayede gün boyu daha az susayacağınız için çok daha rahat bir şekilde oruç tutabilirsiniz.

Sarı karpuzun diğer karpuzdan lezzet olarak en büyük farkı bal tadını andırmasıdır. Tüketildiğinde hafif bir bal tadı veren sarı karpuz neden üretim olarak tam olarak durmuştur? Aslında bu sorunun cevabı tam olarak bilinmez. Fakat büyük ihtimalle insanların daha çok kırmızı karpuza yönelmesi ve bu karpuza rağbetin düşmesi durumu üretimlerin durmasına verilebilecek en büyük neden olarak bilinmektedir. Sizlerde mükemmel lezzeti olan sarı karpuzu tüketerek vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri vücudunuza alarak çok daha sağlıklı olabilirsiniz. Sarı karpuzu yemenizin önünde tek bir zorluk bulunmaktadır. Bu da sarı karpuzun üretiminin az olması nedeni ile bulunması zordur.
" } ] }