{ "title": "Sarı Karpuz", "image": "https://www.karpuz.gen.tr/images/sari-karpuz.jpg", "date": "19.01.2024 21:24:28", "author": "Murat AYDOĞAN", "article": [ { "article": "Sarı karpuz, aslında oldukça eski zamanlarda insanlar tarafından üretilen ve bolca tüketilen yiyeceklerden biridir. Son 15 yıldan beri üretimi neredeyse tamamen duran sarı karpuzun üretimi son yıllarda oldukça yaygınlaşmış ve özellikle ülkemizde Buldur Gölü etrafında üretimi yoğunlaşmıştır. Sarı karpuz eski insanlar tarafından saklı bir şifa kaynağı olarak tarif edilmektedir. Muhteşem bir meyve olan sarı karpuz aslında hem meyve hem de bir sebze niteliği taşımaktadır. Sarı karpuz sofralarınızda çok farklı renkler oluşturarak sofra güzelliğinde de çok büyün etkiler yapabilmektedir. Sarı karpuzun uzun yıllar aradan sonra tekrar üretilmesi için yaklaşık olarak iki yıl kadar bir çalışma yapılmıştır. Yapılan iki yıllık çalışmalar sayesinde sarı karpuz tekrar üretilmeye başlanmıştır. Fakat insanların kırmızı karpuza olan ilgilerinden dolayı daha çok o karpuzlara yönelmesi nedeni ile sarı karpuzlar çok rağbet görmemektedir. Lezzet olarak hemen hemen aynı lezzeti veren bu karpuzun dış görünüşünün diğer karpuzlardan farkı yoktur. Fakat asıl bu karpuzun farkı karpuz ikiye bölündüğünde ortaya çıkmaktadır. Sarı karpuzun içerisinden çıkan rengi en sıkı sarı olduğu için rengi göz alıcı ve güzel bir renktir. İçinin rengi nedeni ile bir tropik meyveyi andıran sarı karpuzun tüketimi sırasında çok büyük lezzet farklılıkları görülmese de aslında bu karpuz son derece faydalıdır. En az diğer karpuz kadar çok fayda saplayan sarı karpuzun tüketiminin yaygınlaşması için ülkemizde çiftçiler birçok çalışma yapmaktadır.