{ "title": "Siyah Karpuz", "image": "https://www.karpuz.gen.tr/images/siyah-karpuz.jpg", "date": "19.01.2024 09:05:50", "author": "selvi un", "article": [ { "article": "
Siyah Karpuz, sıcak ve ılık iklimde yetişir. Meyvesi tatlı ve suludur. Ülkemizde oldukça geniş bir alanda yetiştirilir. Siyah karpuz, güçlü bir antioksidandır. İçinde barındırdığı c ve a vitaminleri bakımından zengin olan siyah karpuz bizl bazı hastalıklara karşı korur. Antioksidanlar sayesinde vücutta dolaşan zararlı maddeleri etkisizleştirir. Kolesterole karşı vücudu korur ve kalp krizi riskini önler. İçinde bulunan likopen sayesinde prostat kanseri rizkini azaltır. Karpuz sodyum ve potasyum yönünden oldukça zengindir. Yiyen kişinin hararetini alır ve serinletici etkisi vardır.

Siyah karpuzdaki antioksidanlar astım, kolon kanseri, kalp rahatsızlıkları ve prostat kanseri riskini azaltır. Yaşlanma etkisini azaltır. İçinde barındırdığı c vitamini sayesinde birçok kanser türüne karşı etkili bir meyvedir. Siyah karpuz kan basıncını düzenler. Bunların dışında zengin lif kaynağı sayesinde bağırsak hareketlerini düzenler. Bağırsak kanserini önler. Karpuz çekirdekleri de oldukça faydalıdır. Böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesini sağlar. Kilo problemleri olanlara diyet için karpuz önerilir. Çünkü yağ ve kolesterol içermez. Karpuz açken yenildiğinde, içinde bulunan maddelerden vücut daha iyi yararlanır. Bu sayede sindirim güçlüğünün önüne geçilmiş olur. Karpuzun idrar söktürücü özelliği vardır. Böbreklerdeki üreyi temizler. Böbrek taşı ve kumu olanlara yemeleri tavsiye edilmektedir.
" } ] }