karpuz.gen.tr
karpuz

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar









Karpuz Tohumu

Karpuz Tohumu, Karpuz tek senelik bir bitki olup kolları toprak yüzeyinde 3 ve 4 metreye kadar uzayabilir. Susuz tarım koşullarında kökler oluştukca derine inse de sulu tarım koşullarında saçak kökler daha fazla 40 ve 50 cm derinlikte yoğunlaşır. İri top biçimindeki meyveleri ise tatlı ve sulu şekildedir. Karpuz tarımı, dünyada ve ülkemizde oldukça geniş bir alana sahiptir. Dünya karpuz imalatının  %20’si Türkiye de yapılmaktadır. İklim isteği Karpuz, sıcak ve ılıman iklimde oluşur. 

Soğuklardan fazla etkilendiği için yetişme döneminde don tehlikesi bulunmamalıdır. Tohum ekiminde toprak sıcaklığı 12° C’nin üstünde de bulunmalıdır. Nem miktarı çok olan bölgelerde hastalıklar gözükebilir. Toprak İsteği Karpuz üretmek için derin, geçirgen su tutma kapasitesi yüksek kumlu tınlı yada tınlı kumlu topraklar tercih edilmelidir. Ağır killi topraklar ve hafif topraklarda olukça iyi bir şekilde gübreleme ile karpuz üretilebilir. Drenajın yetersiz bulunduğu ve taban suyu oranının 1 metrenin altında bulunduğu bölgelerde başarılı olmaz.

Yetiştirme tekniği, ekim nöbeti Antraknoz, Fusarium ve mildiyö hastalığının gözüktüğü tarım bölgelerinde en az üç yıl ekim nöbeti yapılmalıdır. Toprak hazırlığı, karpuz üreticiliğinde toprak hazırlığına sonbaharda ilk yağışların ardından başlanmalıdır. İlk yağışların ardından toprak tavda bulunuyor iken derin sürüm yapılmalıdır. Eğer yağışlar geç gelirse yağışları beklemeden derin sürüm yapılabilir. Derin sürümün yapıldıktan sonra kesekleri parçalamak için kültüvatör yada diskharrow yardımı ile ikileme yapılır. İkinci toprak işleme zamanı ise Şubat ve Mart ayları olup uygun olan toprak tavında kültüvatör yardımı ile toprak işlenerek arazi ekim ve dikime hazır duruma getirilir. Ekimden önce tarlada otlanma gözükürse tekrar kültüvatör ile toprak işlemesi uyguylanabilir
Karpuz Tohumu



Ekimi ve dikim şekilleri ise, ekim, karpuz yetiştirilecek arazide ekilmeden önce sıra arası 2 m olacak biçimde karık pulluğu ile karıklar çekilmeli ve bu karıkların kenarına tek taraflı olacak şekilde ve sıra üzeri 75 cm olacak şekilde ocaklara ekim yapılmalıdır. Her ocağa 2 ve 3 adet kadar tohum bırakılıp tohumların üstü 5 ve 6 cm toprakla örtülerek hafif bir şekilde bastırılmalıdır. Çoğunlukla araziye ekim ilkbaharın ortalarında yapılmaktadır. Çıkışın ardından ocakta fidelerden uygun olan iki adedi bırakılır. Daha sonra bir adet bitki bırakılır.

Fide yetiştirerek dikim, karpuz tarımında erkencilik için fide ile yetiştiricilik yapılabilir. Bunu yapmak için 10x13 cm ebadındaki altı delinmiş plastik torbalar kullanılır. Bu torbalar iyi karıştırılmış harç ile doldurulur. Harcı hazırlamak için hacim olarak 1 ölçü bahçe toprağı 1 ölçü iyi yanmış ahır gübresi ve 1 ölçü kum iyi bir şekilde karıştırılır. İlkbaharda harç ile dolu torbalara karpuz tohumları 4 ve 5 cm derinliğe ekilir. Her torbaya tohumun kalitesine göre 1 ve 2 adet tohum bırakılır. 

Bu torbalar süzgeçli kovalar ile sulanarak seralar yada yüksek tünellere konur. Torbalarda oluşan fidelerde yabancı ot temizliği yapılıp daha sonra sulaması yapılır. Normal koşullarda fideler 30 ve 45 gün içerisinde dikime hazır bir duruma gelir. Dikime hazır duruma gelen fideler alınıp 2 m sıra arası ve 75 cm sıra üstünde olacak biçimde daha önceden kültüvatör ile sürülmüş ve karık pulluğu ile karıkları açılmış olan tarlaya dikilir. Plastik torbalardan fideler çıkarılırken fide toprağının dağılmamasına dikkat edilmeli ve dikimin ardından mutlaka can suyu dökülmelidir. Gübreleme, iyi bir karpuz oluşturmak için gübreleme yapılması gereklidir. Sonbaharda derin sürümün ardından 3 ve 4 ton ahır gübresi atılarak kültüvatörle karıştırılmalıdır.

Yayınlanma Tarihi : 04.12.2015 13:07:03

Karpuz Tohumu Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Karpuz Tohumu"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Karpuzlu Limonata

Karpuzlu limonata, Karpuz yaz mevsiminde masamızdan hiç eksik olmayan büyük küçük herkesin bayıla bayıla yediği en serinletici meyvelerden biridir. Bu hafif ve lezzetli meyveyi limonata olarak içmeyi hiç denediniz mi? Denemediysen...

Karpuzlu Kurabiye

Karpuz Kurabiye:  Karpuz görünümlü kurabiyeler hem tadıyla, hem görüntüsüyle bir harika’dır. Zahmetli görünse de malzemeler elinizde olduktan sonra çok kalay olacaktır. Sofranız da masanızda karpuz görüntüsüyle  güzellik katac...

Karpuz Kaç Kalori

Karpuz Kaç Kalori, karpuz çok değerli bir besin değeri bulunan meyve olarak yüzyıllardır hayatımızın parçasıdır. Genel olarak yaz aylarında çıkan bu meyvemiz oldukça sağlıklı bir besin değeridir. Günümüzde ve yüzyıllar öncesi yeme...

Karpuzlu Sakız

Karpuzlu Sakız, sakız ağacının kabukları arasından sızan bir reçine türüdür. Çiğnendikçe yumuşar. Sakız geleneksel olarak sakız ağacından elde edilse de günümüzde daha ekonomik olması için farklı kaynakların kullanıldığı da görülm...

Karpuzlu Kokteyl

Karpuzlu Kokteyl; Karpuz yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinin başında gelir. Nedenide buzdolabında soğuk olarak muhafaza edilmesi ile yendiği anda verdiği serinlik hissidir. O yüzdende bugün sizler ile karpuzlu kokteyl tarifini...

Karpuz Kabuğu Reçeli

Karpuz Kabuğu Reçeli, Karpuz meyvesi kendisi lezzetli ve sağlıklı olduğu gibi soyarak attığımız kabuğu da işe yarayıp kullanılmaktadır. Karpuz kabuğu oldukça faydalı ve reçeli yapılarak da tüketilen bir meyve türü olmaktadır. Yaz ...

Karpuz Peynir

Karpuz peynir, Karpuz yaz aylarının vazgeçilmez meyvesidir. Yazın her öğünde tüketiriz. Tabi ki yanında tüketilen kahvaltılık peynirle süper yakışır. Beyaz peynir ve karpuz yazın vazgeçilmez besinlerindendir. Bu besinler yazın sıc...

Karpuz Reçeli

Karpuz reçeli, günümüzde tüketilen reçeller arasında önemli bir yer almaktadır. Özellikle Güneydoğu Anadolu'da özellikle rağbet gören karpuz reçelini sizlerde  evlerinizde yaparak mükemmel lezzetler alabilirsiniz. Birçok insan kar...

Rüyada Karpuz

Rüyada karpuz görülmesi rüya yorumcuları aracılığıyla farklı biçimlerde açıklanabilir. Bu çeşit bir rüya farklı yönleri ile hayra yorumlanabileceği benzeri bununla birlikte şerre ve kötülüğe de açıklanabilir. Rüya yorumlarının ger...

Karpuzlu Pasta

Karpuzlu pasta, en sıra dışı pastalardan biridir. İkram olarak sunduğunuz kişilerin şaşkınlığına sunum sırasında şahit olacaksınız. Tat olarak hafif bir tada sahiptir. Yaz aylarında yapılabilen bu pasta hem hafif hemde serinletici...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

karpuz, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Ocak - 2018