Karpuz Ekimi

Karpuz Ekimi, Yaz aylarında sıcaklığı bir nebze olsa hafifleten yiyeceklerden olan karpuz hemen hemen herkesin sevdiği bir meyvedir Çoğu kaynağa göre karpuzun asıl vatanı Hindistan'dır. Ülkemizde de karpuz çeşitleri birçok bölgede yetiştirilebilmektedir. Sadece yenmekle kalmayıp, aynı zamanda kabuğundan şekerleme yapılabilmesi ya da suyunun içilebilmesi de karpuzun tüketimini arttırıyor.
Ancak insanlar, i sağlıklı bir besin olan karpuzu çok sevmelerine rağmen nasıl yetiştirildiği hakkında pek bilgi sahibi değiller. Bu bitki nasıl ekilir, nasıl yetiştirilir, az bilinen özellikleri nelerdir? Karpuzun kökleri sulama yapılmayan topraklarda derine inebilmektedir, sulanan topraklarda ise 40-50 cm derinlikte veya yüzeye oldukça yakın bir şekilde tutunurlar. Karpuzun gövdesi dik büyüyemez, Toprak yüzeyine yayılarak büyür ve uygun şartlar altında 3-4 m. Kadar uzar. Çiçekleri sarı renktedir. Karpuzun yenilen kısmı yani meyvesinin standart bir şekli ebadı yoktur. Şekil, renk tonu, irilik, çekirdek rengi gibi konularda değişiklik gösterir. Bu yetiştirme şartları ile ilgili olsa da bu yolla karpuzun çeşidi de bu işi bilenlerce kolay bir şekilde tespit edilebilir.

Karpuz tarımında erkencilik için fide ile karpuz yetiştiriciliği yapılabilir. Bunun için 10x13 cm ebadındaki altı delinmiş olan plastik torbalar kullanılır. Bu torbalar iyi karıştırılmış toprak ile doldurulur. Bu torbalar süzgeçli kovalar ile sulanarak seralar ya da yüksek tünellere konur. Torbalarda yetişen fidelerde yabancı ot temizliği yapılarak sulaması yapılır.
Normal şartlarda bu fideler 30 ile 45 gün içinde dikime hazır hale gelir. Dikime hazır hale gelen fideler alınıp 2 m sıra arası ile ve 75 cm sıra üzeri olacak şekilde daha önceden kültüvatör ile sürülmüş ve karık pulluğu ile karıkları açılmış olan tarlaya dikilir. Plastik torbalardan fideler çıkarılırken fidelerin toprağının dağılmamasına dikkat edilmeli ve dikimden sonra mutlaka can suyu verilmelidir.

Ilık iklim seven karpuz aşırı soğuktan da nemden de hoşlanmaz. Bu bitkinin yetiştirilmesi için en uygun topraklar da akarsu kenarlarında bulunan su tutma özelliği yüksek olan topraklardır. Karpuz ekiminde üç usul vardır. Sıra usulüne göre karpuzun gelişmesi ve yayılması ile toprağın karakteri göz önünde bulundurularak, 1,5-2 m. Aralık verilerek ve 5-6 cm derinlikte çizgiler açılır. Açılan bu çizgilere 90-100 cm aralıklarla 2-4 tohum bırakılır. Daha sonra tırmıklanarak tohumların üzeri toprakla kapatılır. Bu yöntem ekonomik olan bir yöntemdir.

Ocak usulü yetiştiricilikte ise 40-50 cm çapında ve 15-20 cm derinliğinde açılan çukurların dibine 5-10 cm'ye kadar gübre konulur. Her bir çukura 3-4 tane tohum bırakılır ve tohum üzeri 2-3 cm çukurda kalacak şekilde kapatılır ve üzerine hafifçe bastırılır. Bir diğer usulde çukur usulü yetiştiriciliğidir. Bu en çok görülen uygulamalardan biridir. Özellikle Diyarbakır karpuzları bu şekilde yetiştirilmektedir. Bu yöntemde Nisan ayında sular çekildikten sonra birbirinden üçer metre ara ile 1 metre uzunluğunda, 50'şer cm genişlik ve eninde çukurlar açılır. Çukurun iki uç tarafı, güvercin gübresi ile doldurulur. Gübrenin üzerine kum eklendikten sonra (Nemli kum) iki başta oluşan bu yığınlar üzerine üç ya da dört karpuz tohumu ekilir.
19.01.2024 20:15:52
Karpuz Ekimi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Karpuz Ekimi Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Karpuz Ekimi"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Sarı Karpuz

Sarı karpuz, aslında oldukça eski zamanlarda insanlar tarafından üretilen ve bolca tüketilen yiyeceklerden biridir. Son 15 yıldan beri üretimi neredeyse tama...
Devamını Oku

Karpuz Çeşitleri

Karpuz çeşitleri; kavunun anında arkasından yetişen ve mevsiminde sofralarımızdan noksan olmamış karpuz, kabakgiller familyasından yıllık nebattır. Deri...
Devamını Oku

Karpuz Hangi Bölgede Yetişir

Karpuz hangi bölgede yetişir? Bu sorunun cevabı için kısa da olsa bazı coğrafik bilgileri bilmek gerekmektedir, ondan sonra karpuz için uygun yetişme bö...
Devamını Oku

Karpuz Tohumu

Karpuz Tohumu, Karpuz tek senelik bir bitki olup kolları toprak yüzeyinde 3 ve 4 metreye kadar uzayabilir. Susuz tarım koşullarında kökler oluştukca derine i...
Devamını Oku

Karpuz

Karpuz, yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden biridir karpuz. Özellikle aşırı sıcaklarda besleyici ve elektrolit bakımından zengin olan bir bir su kaynağı ...
Devamını Oku

Diyarbakır Karpuzu

Diyarbakır karpuzu dünyaca popüler ender tarım ürünlerimizden birisidir. Dicle nehri kenarında çakıllı, kumlu arazilerde yöreye özgü yollarla yetiştirilen bu...
Devamını Oku

Karpuz Yetiştiriciliği

Karpuz Yetiştiriciliği, Karpuz yetiştirmeye en uygun topraklar akarsu kenarlarındaki milli topraklar ile su tutma kapasitesi yüksek kumlu tınlı ya da tınlı k...
Devamını Oku

Karpuz Ağacı

Karpuz Ağacı, genel olarak ilk söylendiğinde kulağa alışılmamış gibi gelmektedir. Fakat teknolojinin ilerlemesine bağlı olarak artık tarım ürünleri ve bitkil...
Devamını Oku

Karpuz Çekirdeği

Karpuz çekirdeği, aslında birçok insan farkında olmasa da en az karpuz kadar fayda sağlayarak insanların daha çok Doğu illerinde tükettikleri yiyeceklerden b...
Devamını Oku

Siyah Karpuz

Siyah Karpuz, sıcak ve ılık iklimde yetişir. Meyvesi tatlı ve suludur. Ülkemizde oldukça geniş bir alanda yetiştirilir. Siyah karpuz, güçlü bir antioksi...
Devamını Oku

Karpuz Turşusu

Karpuz Turşusu, Genellikle kış aylarına girdiğimiz zaman hemen hemen her bayanın yaptığı şey turşu olmaktadır. Fakat turşular çeşit çeşit olmaktadır. Turşunu...
Devamını Oku

Karpuz Suyu

Karpuz suyu, Karpuz, sıcak yaz ayların doğal serinleten çok lezzetli şifa deposu bir meyvedir. Yaz aylarında hararet giderici ve serinletici olduğu için...
Devamını Oku

Karpuzun Faydaları

Karpuzun Faydaları, Yazın sıcak günlerinde serinlemenin en sağlıklı ve en lezzetli yolu olan karpuzun insan sağlığına sayısız faydaları bulunmaktadır. Karpuz...
Devamını Oku

Karpuzlu Kek

Karpuzlu Kek, Evet muhteşem bir lezzet karpuzlu kek özellikle çok sıcak yaz aylarında yapılacak ve büyük bir zevkle yenilecek bir tatlı türüdür. Bu enfes pas...
Devamını Oku

Hamilelikte Karpuz

Hamilelikte Karpuz, Hamilelikte birçok yiyecek sağlığınızı veya bebeğinizin sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Fakat yapılan araştırmalarda yaz gün...
Devamını Oku

Karpuz Pekmezi

Karpuz pekmezi, ülkemizde de çokça tüketilen besinlerden biridir. Özellikle son zamanlarda bilimde de araştırma konusu olan karpuz pekmezinin kanser hücreler...
Devamını Oku

Karpuzlu Dondurma

Karpuzlu dondurma; Karpuz, yaz mevsiminde sulu özelliği sayesinde en fazla tüketilen meyvelerin başında gelir. Ayrıca lifli yapısı ve bol sulu olması açısınd...
Devamını Oku

Karpuzlu Pasta

Karpuzlu pasta, en sıra dışı pastalardan biridir. İkram olarak sunduğunuz kişilerin şaşkınlığına sunum sırasında şahit olacaksınız. Tat olarak hafif bir tada...
Devamını Oku

Karpuzlu Frozen

Karpuzlu Frozen, Türk mutfağında her ağız lezzetine uygun yemekler, pastalar, börekler, mezeler, limonatalar, soğuk ve sıcak içecekler yapılır. Mutfağa giren...
Devamını Oku

Karpuz Reçeli

Karpuz reçeli, günümüzde tüketilen reçeller arasında önemli bir yer almaktadır. Özellikle Güneydoğu Anadolu'da özellikle rağbet gören karpuz reçelini sizlerd...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Sarı Karpuz
Karpuz Çeşitleri
Karpuz Hangi Bölgede Yetişir
Karpuz Tohumu
Karpuz
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024