Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Diyarbakır Karpuzu

Diyarbakır Karpuzu

Diyarbakır karpuzu dünyaca popüler ender tarım ürünlerimizden birisidir. Dicle nehri kenarında çakıllı, kumlu arazilerde yöreye özgü yollarla yetiştirilen bu karpuz çeşidinin Diyarbakır'ın uygun fiyat, toplumsal ve folklar yaşantısında kıymetli bir yeri almaktadır. Diyarbakır karpuzunu tanınmış eden en mühim nitelikleri irilik ve lezzet halkı amaçlı mühim bir toplumsal ve uygun fiyat değeri vardır.

Diyarbakır ili toplamında sebze sahası 25,273 hektardır. Bu meydanda üretilen toplamında sebze ölçüsü 514.000 tondur. Bu toplamında sebze üretim miktarının içerisinde karpuz imalatının hissesi ise 276.000 tondur. Bu karpuz imalatının kocaman bir çoğunluğunu da Diyarbakır karpuzu oluşturmaktadır. Her ürünümüz meydana geldiği benzeri Diyarbakır karpuzunun da kendine özgü nitelikleri vardır. İlk göze çarpan özelliği iriliğidir. İkinci özelliği ise lezzetli oluşudur. Fakat son zamanlarda bu lezzetini yitirmiştir. Diyarbakır karpuzunun eskiden var meydana gelen bu lezzetini yörede hâlâ söylenmekte meydana gelen şu maniden de tanımlamak olasıdır. Diyarbakır karpuzu, karpuz kuyusu ismi verilen yerlerde yetiştirilmektedir. Bu kuyular Nisan-Mayıs aylarında Dicle nehrinin çekilmesinden ardından olan nehir yatağında açılmaktadır. Yaptığımız analiz gezilerinde gördük ki üreticilerin nehrin çekilmesiyle olan araziyi paylaşmaları da yerleşik bir rejim dahilinde olmaktadır. Nehir çekildikten ardından nehir kenarında arazisi meydana gelen her üretici arazisi doğrultusundaki nehir yatağına sahip olmaktadır. Kocaman karpuz yetiştirmek amaçlı açılan her kuyu, boyu 2m genişliği 60 cm olacak şekilde hazırlanmaktadır. Kuyuların derinliği ise zemin suyuna ulaşılacak derinliğe ilişkili şekilde değişmektedir ve çoğunlukla zemin suyuna 40-60 cm ulaşılmaktadır. Diyarbakır karpuzunun iriliğini bu kuyuların hazırlanmasında kullanılan ahır gübresi (Bu gübrenin bilhassa çift tırnaklı hayvanlardan koyun ya da keçi gübresi olması seçim edilmektedir) lezzetini ise yarasa gübresi vermektedir. Bu emel amaçlı kullanılan yarasa gübresinin de sıkı netice verdiği bilinmektedir. Buradan da anlaşılmaktadır ki organik gübrelemenin Diyarbakır karpuzu yetiştiriciliğinde ehemmiyeti büyüktür. Bunun da sebebi; Dicle nehrinin kış aylarında taşıdığı su ölçüsü artınca karpuz yetiştiriciliği yapılmış olan yerlere civarı nehir genişlemekte çekilirken de alıp götürmektedir. Yapılmış olan bu gübreleme sonucu olarak bir tanesi 60-70 kg. Meydana gelen karpuzlar yetiştirilebilmektedir. 35-40 sene civarı öncesinde 50 kilogramlık karpuz gördüğünü yazılarında bizzat belirtmektedir.

Diyarbakır karpuzunu yetiştirme metodu


Karpuzlarda irilik vasfı en başta tür karakteri olmak üzere kısmi olarak de yetiştirme ve bakım koşullarına bağlıdır. Diyarbakır karpuzunun yetiştirme taktiği alışılagelmiş karpuz yetiştiriciliğinden ayrıdır. İri Diyarbakır karpuzları daha öncesinde de belirttiğimiz benzeri Dicle nehrinin çekilmesinden ardından olan kumlu, çakıllı nehir yatağında açılan ve yerine kuyu olarak bilinen yerlerde yetiştirilmektedir. Fakat şunu da vurgulamak gereklidir Diyarbakır'da karpuz ziraatı sadece böyle yapılmamaktadır.
Son Güncelleme : 20.01.2024 18:38:29
Diyarbakır Karpuzu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Diyarbakır Karpuzu Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Diyarbakır Karpuzu"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Sarı Karpuz
Sarı Karpuz
Sarı karpuz, aslında oldukça eski zamanlarda insanlar tarafından üretilen ve bolca tüketilen yiyeceklerden biridir. Son 15 yıldan beri üretimi neredeyse tamamen duran sarı karpuzun üretimi son yıllarda oldukça yaygınlaşmış ve özellikle ülkemizde Buld...
Karpuz Çeşitleri
Karpuz Çeşitleri
Karpuz çeşitleri; kavunun anında arkasından yetişen ve mevsiminde sofralarımızdan noksan olmamış karpuz, kabakgiller familyasından yıllık nebattır. Derin ve narin toprakları sever. Dalları, 34 metreye denli uzanıp yayılır.Başlıca karpuz çeşitleri şun...
Karpuz Hangi Bölgede Yetişir
Karpuz Hangi Bölgede Yetişir
Karpuz hangi bölgede yetişir? Bu sorunun cevabı için kısa da olsa bazı coğrafik bilgileri bilmek gerekmektedir, ondan sonra karpuz için uygun yetişme bölgeleri ele alınabilir.Ülkemizde Karpuzun Yetiştiği Yerler ve BölgelerYurdumuz sahip olduğu coğraf...
Karpuz Tohumu
Karpuz Tohumu
Karpuz Tohumu, Karpuz tek senelik bir bitki olup kolları toprak yüzeyinde 3 ve 4 metreye kadar uzayabilir. Susuz tarım koşullarında kökler oluştukca derine inse de sulu tarım koşullarında saçak kökler daha fazla 40 ve 50 cm derinlikte yoğunlaşır. İri...
Karpuz
Karpuz
Karpuz, yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden biridir karpuz. Özellikle aşırı sıcaklarda besleyici ve elektrolit bakımından zengin olan bir bir su kaynağı olarak da tüketilebilir. Domates gibi karpuza da kırmızı rengini likopen verir ve içeriğindek...
Karpuz Ekimi
Karpuz Ekimi
Karpuz Ekimi, Yaz aylarında sıcaklığı bir nebze olsa hafifleten yiyeceklerden olan karpuz hemen hemen herkesin sevdiği bir meyvedir Çoğu kaynağa göre karpuzun asıl vatanı Hindistan'dır. Ülkemizde de karpuz çeşitleri birçok bölgede yetiştirilebilmekte...
Karpuz Yetiştiriciliği
Karpuz Yetiştiriciliği
Karpuz Yetiştiriciliği, Karpuz yetiştirmeye en uygun topraklar akarsu kenarlarındaki milli topraklar ile su tutma kapasitesi yüksek kumlu tınlı ya da tınlı kumlu topraklardır. Yetiştirme dönemi kısa olan yerlerde ve erken hasat düşünüldüğünde hafif k...
Karpuz Ağacı
Karpuz Ağacı
Karpuz Ağacı, genel olarak ilk söylendiğinde kulağa alışılmamış gibi gelmektedir. Fakat teknolojinin ilerlemesine bağlı olarak artık tarım ürünleri ve bitkilerde de teknolojinin etkisiyle ağaçta yetiştirilmesi gibi her şeyin mümkün olduğunu görmektey...
Karpuz Çekirdeği
Karpuz Çekirdeği
Karpuz çekirdeği, aslında birçok insan farkında olmasa da en az karpuz kadar fayda sağlayarak insanların daha çok Doğu illerinde tükettikleri yiyeceklerden biridir. Küçük işlemlerden geçirilerek tüketilmeye hazır hale gelen karpuz çekirdekleri verdiğ...
Siyah Karpuz
Siyah Karpuz
Siyah Karpuz, sıcak ve ılık iklimde yetişir. Meyvesi tatlı ve suludur. Ülkemizde oldukça geniş bir alanda yetiştirilir. Siyah karpuz, güçlü bir antioksidandır. İçinde barındırdığı c ve a vitaminleri bakımından zengin olan siyah karpuz bizl bazı hasta...
Karpuz Turşusu
Karpuz Turşusu
Karpuz Turşusu, Genellikle kış aylarına girdiğimiz zaman hemen hemen her bayanın yaptığı şey turşu olmaktadır. Fakat turşular çeşit çeşit olmaktadır. Turşunun çeşitleri olup her bayanın yapabileceği kolaylıkta olup her yemeğin yanına koyularak lezzet...
Karpuz Suyu
Karpuz Suyu
Karpuz suyu, Karpuz, sıcak yaz ayların doğal serinleten çok lezzetli şifa deposu bir meyvedir. Yaz aylarında hararet giderici ve serinletici olduğu için, en çok tüketilen meyvelerden biridir. Karpuz bilindiği üzere çok sulu meyvelerden birisidir. Kar...

 

Sarı Karpuz
Karpuz Çeşitleri
Karpuz Hangi Bölgede Yetişir
Karpuz Tohumu
Karpuz
Karpuz Ekimi
Diyarbakır Karpuzu
Karpuz Yetiştiriciliği
Karpuz Ağacı
Karpuz Çekirdeği
Siyah Karpuz
Karpuz Turşusu
Karpuz Suyu
Karpuzun Faydaları
Karpuzlu Kek
Hamilelikte Karpuz
Karpuz Pekmezi
Karpuzlu Dondurma
Karpuzlu Pasta
Karpuzlu Frozen
Karpuz Reçeli
Karpuzlu Kurabiye
Karpuz Kabuğu Reçeli
Karpuz Pasta
Karpuz Zayıflatırmı
Karpuz Peynir
Karpuzlu Kokteyl
Karpuzlu Sakız
Karpuz Kaç Kalori?
Karpuzlu Limonata
Popüler İçerik
Karpuzun Faydaları
Karpuzun Faydaları
Karpuzun Faydaları, Yazın sıcak günlerinde serinlemenin en sağlıklı ve en lezzetli yolu olan karpuzun insan sağlığına sayısız faydaları bulunmaktadır....
Karpuzlu Kek
Karpuzlu Kek
Karpuzlu Kek, Evet muhteşem bir lezzet karpuzlu kek özellikle çok sıcak yaz aylarında yapılacak ve büyük bir zevkle yenilecek bir tatlı türüdür. Bu en...
Hamilelikte Karpuz
Hamilelikte Karpuz
Hamilelikte Karpuz, Hamilelikte birçok yiyecek sağlığınızı veya bebeğinizin sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Fakat yapılan araştırmalarda yaz...
Karpuz Pekmezi
Karpuz Pekmezi
Karpuz pekmezi, ülkemizde de çokça tüketilen besinlerden biridir. Özellikle son zamanlarda bilimde de araştırma konusu olan karpuz pekmezinin kanser h...
Karpuzlu Dondurma
Karpuzlu Dondurma
Karpuzlu dondurma; Karpuz, yaz mevsiminde sulu özelliği sayesinde en fazla tüketilen meyvelerin başında gelir. Ayrıca lifli yapısı ve bol sulu olması ...
Karpuzlu Pasta
Karpuzlu Pasta
Karpuzlu pasta, en sıra dışı pastalardan biridir. İkram olarak sunduğunuz kişilerin şaşkınlığına sunum sırasında şahit olacaksınız. Tat olarak hafif b...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Sarı Karpuz
Karpuz Çeşitleri
Karpuz Hangi Bölgede Yetişir
Karpuz Tohumu
Karpuz
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024