Karpuz Hangi Bölgede Yetişir

Karpuz hangi bölgede yetişir? Bu sorunun cevabı için kısa da olsa bazı coğrafik bilgileri bilmek gerekmektedir, ondan sonra karpuz için uygun yetişme bölgeleri ele alınabilir.

Ülkemizde Karpuzun Yetiştiği Yerler ve Bölgeler


Yurdumuz sahip olduğu coğrafi yapısı ve iklimsel özelliklerinden ötürü çok fazla miktarda çeşitli ürün topraklarımızda yetişmektedir.
Karpuz ve buğday benzeri birtakım ürünler ise hemen yurdumuzun çok fazla miktarda yerinde kolay bir şekilde yetişebilmektedir. Sizinle bu yazımızda karpuz ile ilgili verileri ve bununla birlikte Türkiye'de karpuz yetişen bölgeleri kısacası yorumlamak istiyoruz. Karpuz yurdumuzun ortalama bütün yerlerinde yetişmektedir. Fakat en fazla miktarda yetiştirildiği yerler Güneydoğu Anadolu kısmında Diyarbakır ilimiz, Akdeniz kısmında Adana ilimiz, İç Anadolu bölgemizde ise Ankara ve Çankırı illerimizdir.

Karpuz ile İlgili Bilgi


Karpuz Türkiye'de yetiştiği yerler: Anında anında her yerde yetişmektedir. Pulpası sulu ve lezzetli durumda olan ve memleketimizde meyve şeklinde çok fazla miktarda yetiştirilen, alaca yeşil, katı kabuklu kocaman meyveler verici, bir senelik otsu bir nebattır. Daha çok fazla miktarda Akdeniz bölgesi ülkelerinde yetişen bir nebattır. Anavatanı Afrika'dır. Eskiyen Mısırlılar vaktiyle karpuzun yetiştirildiği tespit edilmiştir. Karpuz, mutedil iklimlerden hoşlanır, kumlu- killi, derin ve serin toprakları sever.
Bilhassa nehir ve göl kenarları karpuz ziraatına elverişlidir. Gübreyi çok fazla miktarda sever. Çiftlik ya da kuş gübresi verimi artırmada iyidir.

Karpuz Ne Türlü Yetiştirilir Çeşitleri


İlkbaharda don ve kırağı tehlikesi geçtikten ardından ekilir. Toprak derin sürülür. Açılan her ocağa 3 - 4 tohum olmak üzere çoğunlukla 2 - 5 cm derinliğe ekilir. Tohumlar çimlendikten ardından 2 - 3 yaprakta birinci çapa, 5 - 6 yaprakta 2. Çapa yapılır. Kuru koşullarda ek olarak tatlı karpuz elde edilmektedir. Yetişkin karpuzlar tın - tın eder, kurumuş sapı rahatlıkla kopar, ağırlıkça hafiftir. Karpuzlar nitelik biçim ve yetiştiği yere yönelik ad alırlar:

Yepyeni hayat karpuzu: Marmara kısmında çok fazla miktarda ekilir. Açık yeşil renkte ince kabuklu, koyu kırmızı, gevrek, tatlı ve etlidir. Çekirdekleri beyaz ve küçüktür.

Alacalı karpuz: Açık yeşil kabuk üstünde muntazam koyu lekeler vardır. Kabuğu gevrektir. Eti pembe kırmızı, çekirdekleri siyahtır.

Siyah karpuz: Kalın, koyu yeşil kabuklu, çok fazla miktarda şekerli ve lezzetli, etinin orta bölümü buzlu benzeri görüldüğünden karabuz karpuzu da denir. Çekirdekleri minik ve kırmızı renklidir. Siyah olanları da vardır.

Gülle karpuzu: Geç yetişen, kışlık bir çeşittir. Koyu yeşil renkte ve gülle şeklindedir.

Vaşinkton karpuzu: Erken yetişen tatlı, kabuğu ince bir karpuz versiyonu.

Diyarbakır karpuzu: Alaca yeşil, çok fazla miktarda kalın kabuklu, yuvarlak ve söbü şeklinde, ortalama 20 - 30 kg gelebilen iriliktedir. 50 - 60 kg gelenleri de vardır. Fazla miktarda şekerli sayılmaz, eti de posalıdır.

Kullanıldığı yerler: Tatlı, sulu, şifalı, ferahlatıcı bir meyve durumda olan karpuz, bedendeki zehirli maddeleri temizler ve böbrekteki kumları eriterek sağlık ve zindelik kazandırır. Karpuzun keleklerinden turşu yapılır.
23.01.2024 03:10:58
Karpuz Hangi Bölgede Yetişir ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Karpuz Hangi Bölgede Yetişir Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Karpuz Hangi Bölgede Yetişir"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Sarı Karpuz

Sarı karpuz, aslında oldukça eski zamanlarda insanlar tarafından üretilen ve bolca tüketilen yiyeceklerden biridir. Son 15 yıldan beri üretimi neredeyse tama...
Devamını Oku

Karpuz Çeşitleri

Karpuz çeşitleri; kavunun anında arkasından yetişen ve mevsiminde sofralarımızdan noksan olmamış karpuz, kabakgiller familyasından yıllık nebattır. Deri...
Devamını Oku

Karpuz Tohumu

Karpuz Tohumu, Karpuz tek senelik bir bitki olup kolları toprak yüzeyinde 3 ve 4 metreye kadar uzayabilir. Susuz tarım koşullarında kökler oluştukca derine i...
Devamını Oku

Karpuz

Karpuz, yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden biridir karpuz. Özellikle aşırı sıcaklarda besleyici ve elektrolit bakımından zengin olan bir bir su kaynağı ...
Devamını Oku

Karpuz Ekimi

Karpuz Ekimi, Yaz aylarında sıcaklığı bir nebze olsa hafifleten yiyeceklerden olan karpuz hemen hemen herkesin sevdiği bir meyvedir Çoğu kaynağa göre karpuzu...
Devamını Oku

Diyarbakır Karpuzu

Diyarbakır karpuzu dünyaca popüler ender tarım ürünlerimizden birisidir. Dicle nehri kenarında çakıllı, kumlu arazilerde yöreye özgü yollarla yetiştirilen bu...
Devamını Oku

Karpuz Yetiştiriciliği

Karpuz Yetiştiriciliği, Karpuz yetiştirmeye en uygun topraklar akarsu kenarlarındaki milli topraklar ile su tutma kapasitesi yüksek kumlu tınlı ya da tınlı k...
Devamını Oku

Karpuz Ağacı

Karpuz Ağacı, genel olarak ilk söylendiğinde kulağa alışılmamış gibi gelmektedir. Fakat teknolojinin ilerlemesine bağlı olarak artık tarım ürünleri ve bitkil...
Devamını Oku

Karpuz Çekirdeği

Karpuz çekirdeği, aslında birçok insan farkında olmasa da en az karpuz kadar fayda sağlayarak insanların daha çok Doğu illerinde tükettikleri yiyeceklerden b...
Devamını Oku

Siyah Karpuz

Siyah Karpuz, sıcak ve ılık iklimde yetişir. Meyvesi tatlı ve suludur. Ülkemizde oldukça geniş bir alanda yetiştirilir. Siyah karpuz, güçlü bir antioksi...
Devamını Oku

Karpuz Turşusu

Karpuz Turşusu, Genellikle kış aylarına girdiğimiz zaman hemen hemen her bayanın yaptığı şey turşu olmaktadır. Fakat turşular çeşit çeşit olmaktadır. Turşunu...
Devamını Oku

Karpuz Suyu

Karpuz suyu, Karpuz, sıcak yaz ayların doğal serinleten çok lezzetli şifa deposu bir meyvedir. Yaz aylarında hararet giderici ve serinletici olduğu için...
Devamını Oku

Karpuzun Faydaları

Karpuzun Faydaları, Yazın sıcak günlerinde serinlemenin en sağlıklı ve en lezzetli yolu olan karpuzun insan sağlığına sayısız faydaları bulunmaktadır. Karpuz...
Devamını Oku

Karpuzlu Kek

Karpuzlu Kek, Evet muhteşem bir lezzet karpuzlu kek özellikle çok sıcak yaz aylarında yapılacak ve büyük bir zevkle yenilecek bir tatlı türüdür. Bu enfes pas...
Devamını Oku

Hamilelikte Karpuz

Hamilelikte Karpuz, Hamilelikte birçok yiyecek sağlığınızı veya bebeğinizin sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Fakat yapılan araştırmalarda yaz gün...
Devamını Oku

Karpuz Pekmezi

Karpuz pekmezi, ülkemizde de çokça tüketilen besinlerden biridir. Özellikle son zamanlarda bilimde de araştırma konusu olan karpuz pekmezinin kanser hücreler...
Devamını Oku

Karpuzlu Dondurma

Karpuzlu dondurma; Karpuz, yaz mevsiminde sulu özelliği sayesinde en fazla tüketilen meyvelerin başında gelir. Ayrıca lifli yapısı ve bol sulu olması açısınd...
Devamını Oku

Karpuzlu Pasta

Karpuzlu pasta, en sıra dışı pastalardan biridir. İkram olarak sunduğunuz kişilerin şaşkınlığına sunum sırasında şahit olacaksınız. Tat olarak hafif bir tada...
Devamını Oku

Karpuzlu Frozen

Karpuzlu Frozen, Türk mutfağında her ağız lezzetine uygun yemekler, pastalar, börekler, mezeler, limonatalar, soğuk ve sıcak içecekler yapılır. Mutfağa giren...
Devamını Oku

Karpuz Reçeli

Karpuz reçeli, günümüzde tüketilen reçeller arasında önemli bir yer almaktadır. Özellikle Güneydoğu Anadolu'da özellikle rağbet gören karpuz reçelini sizlerd...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Sarı Karpuz
Karpuz Çeşitleri
Karpuz Hangi Bölgede Yetişir
Karpuz Tohumu
Karpuz
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024