Karpuz kabuklarını ilk olarak soyacak ya da bıçak ile soyalım. Daha sonra küp-küp olacak şekilde ince ince şeritler halinde doğrayalım. Karpuzun kırmızı yerlerini iyice alalım. Çok önemli bir not ise kırmızı yerleri kalır ise reçel yumuşak olmaktadır.
Doğramış olduğumuz karpuz kabuklarını tencereye koyarak, içerisine üzerini geçecek bir şekilde su ilave edilir. Üzerine karbonat ilave edilerek iyice karıştırılır ve 1 gece boyunca buzdolabında bekletilmelidir. Sonraki gün suyunu süzerek, bolca bir suda yıkanmalıdır. Daha sonra aynı şekilde karpuz kabuklarının üstünü geçecek şekilde su koyularak, 2 dakika boyunca kaynatılarak suyu süzülür. Derin bir tencere içine karpuz kabuklarını, suyu, toz şekeri, limon kabuğu rendesini, karanfilleri alalım ve ilk önce orta ateşte kaynayana kadar pişirilir. Kaynadıktan sonra kısık ateşe alınarak karpuz kabukları şeffaf bir renk alana kadar pişirilmeye devam edilmelidir. En son olarak limon suyunu, limon tuzunu da ekleyerek 5 dakika boyunca kaynatarak ocaktan alınmalıdır. Hazırlanan karpuz kabuğu reçelini bir köşede soğumaya bırakalım. Soğuduktan sonra kavanoza boşaltarak buzdolabında saklamaya özen gösterilmelidir.