Karpuz Tohumu

Karpuz Tohumu, Karpuz tek senelik bir bitki olup kolları toprak yüzeyinde 3 ve 4 metreye kadar uzayabilir. Susuz tarım koşullarında kökler oluştukca derine inse de sulu tarım koşullarında saçak kökler daha fazla 40 ve 50 cm derinlikte yoğunlaşır. İri top biçimindeki meyveleri ise tatlı ve sulu şekildedir. Karpuz tarımı, dünyada ve ülkemizde oldukça geniş bir alana sahiptir.
Dünya karpuz imalatının %20'si Türkiye'de yapılmaktadır. İklim isteği Karpuz, sıcak ve ılıman iklimde oluşur.

Soğuklardan fazla etkilendiği için yetişme döneminde don tehlikesi bulunmamalıdır. Tohum ekiminde toprak sıcaklığı 12° C'nin üstünde de bulunmalıdır. Nem miktarı çok olan bölgelerde hastalıklar gözükebilir. Toprak İsteği Karpuz üretmek için derin, geçirgen su tutma kapasitesi yüksek kumlu tınlı ya da tınlı kumlu topraklar tercih edilmelidir. Ağır killi topraklar ve hafif topraklarda olukça iyi bir şekilde gübreleme ile karpuz üretilebilir. Drenajın yetersiz bulunduğu ve taban suyu oranının 1 metrenin altında bulunduğu bölgelerde başarılı olmaz.

Yetiştirme tekniği, ekim nöbeti Antraknoz, Fusarium ve mildiyö hastalığının gözüktüğü tarım bölgelerinde en az üç yıl ekim nöbeti yapılmalıdır. Toprak hazırlığı, karpuz üreticiliğinde toprak hazırlığına sonbaharda ilk yağışların ardından başlanmalıdır. İlk yağışların ardından toprak tavda bulunuyor iken derin sürüm yapılmalıdır. Eğer yağışlar geç gelirse yağışları beklemeden derin sürüm yapılabilir. Derin sürümün yapıldıktan sonra kesekleri parçalamak için kültüvatör ya da diskharrow yardımı ile ikileme yapılır.
İkinci toprak işleme zamanı ise Şubat ve Mart ayları olup uygun olan toprak tavında kültüvatör yardımı ile toprak işlenerek arazi ekim ve dikime hazır duruma getirilir. Ekimden önce tarlada otlanma gözükürse tekrar kültüvatör ile toprak işlemesi uyguylanabilir.

Ekimi ve dikim şekilleri ise ekim, karpuz yetiştirilecek arazide ekilmeden önce sıra arası 2 m olacak biçimde karık pulluğu ile karıklar çekilmeli ve bu karıkların kenarına tek taraflı olacak şekilde ve sıra üzeri 75 cm olacak şekilde ocaklara ekim yapılmalıdır. Her ocağa 2 ve 3 adet kadar tohum bırakılıp tohumların üstü 5 ve 6 cm toprakla örtülerek hafif bir şekilde bastırılmalıdır. Çoğunlukla araziye ekim ilkbaharın ortalarında yapılmaktadır. Çıkışın ardından ocakta fidelerden uygun olan iki adedi bırakılır. Daha sonra bir adet bitki bırakılır.

Fide yetiştirerek dikim, karpuz tarımında erkencilik için fide ile yetiştiricilik yapılabilir. Bunu yapmak için 10x13 cm ebadındaki altı delinmiş plastik torbalar kullanılır. Bu torbalar iyi karıştırılmış harç ile doldurulur. Harcı hazırlamak için hacim olarak 1 ölçü bahçe toprağı 1 ölçü iyi yanmış ahır gübresi ve 1 ölçü kum iyi bir şekilde karıştırılır. İlkbaharda harç ile dolu torbalara karpuz tohumları 4 ve 5 cm derinliğe ekilir. Her torbaya tohumun kalitesine göre 1 ve 2 adet tohum bırakılır.

Bu torbalar süzgeçli kovalar ile sulanarak seralar ya da yüksek tünellere konur. Torbalarda oluşan fidelerde yabancı ot temizliği yapılıp daha sonra sulaması yapılır. Normal koşullarda fideler 30 ve 45 gün içerisinde dikime hazır bir duruma gelir. Dikime hazır duruma gelen fideler alınıp 2 m sıra arası ve 75 cm sıra üstünde olacak biçimde daha önceden kültüvatör ile sürülmüş ve karık pulluğu ile karıkları açılmış olan tarlaya dikilir. Plastik torbalardan fideler çıkarılırken fide toprağının dağılmamasına dikkat edilmeli ve dikimin ardından mutlaka can suyu dökülmelidir. Gübreleme, iyi bir karpuz oluşturmak için gübreleme yapılması gereklidir. Sonbaharda derin sürümün ardından 3 ve 4 ton ahır gübresi atılarak kültüvatörle karıştırılmalıdır.
20.01.2024 04:19:37
Karpuz Tohumu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Karpuz Tohumu Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Karpuz Tohumu"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Sarı Karpuz

Sarı karpuz, aslında oldukça eski zamanlarda insanlar tarafından üretilen ve bolca tüketilen yiyeceklerden biridir. Son 15 yıldan beri üretimi neredeyse tama...
Devamını Oku

Karpuz Çeşitleri

Karpuz çeşitleri; kavunun anında arkasından yetişen ve mevsiminde sofralarımızdan noksan olmamış karpuz, kabakgiller familyasından yıllık nebattır. Deri...
Devamını Oku

Karpuz Hangi Bölgede Yetişir

Karpuz hangi bölgede yetişir? Bu sorunun cevabı için kısa da olsa bazı coğrafik bilgileri bilmek gerekmektedir, ondan sonra karpuz için uygun yetişme bö...
Devamını Oku

Karpuz

Karpuz, yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden biridir karpuz. Özellikle aşırı sıcaklarda besleyici ve elektrolit bakımından zengin olan bir bir su kaynağı ...
Devamını Oku

Karpuz Ekimi

Karpuz Ekimi, Yaz aylarında sıcaklığı bir nebze olsa hafifleten yiyeceklerden olan karpuz hemen hemen herkesin sevdiği bir meyvedir Çoğu kaynağa göre karpuzu...
Devamını Oku

Diyarbakır Karpuzu

Diyarbakır karpuzu dünyaca popüler ender tarım ürünlerimizden birisidir. Dicle nehri kenarında çakıllı, kumlu arazilerde yöreye özgü yollarla yetiştirilen bu...
Devamını Oku

Karpuz Yetiştiriciliği

Karpuz Yetiştiriciliği, Karpuz yetiştirmeye en uygun topraklar akarsu kenarlarındaki milli topraklar ile su tutma kapasitesi yüksek kumlu tınlı ya da tınlı k...
Devamını Oku

Karpuz Ağacı

Karpuz Ağacı, genel olarak ilk söylendiğinde kulağa alışılmamış gibi gelmektedir. Fakat teknolojinin ilerlemesine bağlı olarak artık tarım ürünleri ve bitkil...
Devamını Oku

Karpuz Çekirdeği

Karpuz çekirdeği, aslında birçok insan farkında olmasa da en az karpuz kadar fayda sağlayarak insanların daha çok Doğu illerinde tükettikleri yiyeceklerden b...
Devamını Oku

Siyah Karpuz

Siyah Karpuz, sıcak ve ılık iklimde yetişir. Meyvesi tatlı ve suludur. Ülkemizde oldukça geniş bir alanda yetiştirilir. Siyah karpuz, güçlü bir antioksi...
Devamını Oku

Karpuz Turşusu

Karpuz Turşusu, Genellikle kış aylarına girdiğimiz zaman hemen hemen her bayanın yaptığı şey turşu olmaktadır. Fakat turşular çeşit çeşit olmaktadır. Turşunu...
Devamını Oku

Karpuz Suyu

Karpuz suyu, Karpuz, sıcak yaz ayların doğal serinleten çok lezzetli şifa deposu bir meyvedir. Yaz aylarında hararet giderici ve serinletici olduğu için...
Devamını Oku

Karpuzun Faydaları

Karpuzun Faydaları, Yazın sıcak günlerinde serinlemenin en sağlıklı ve en lezzetli yolu olan karpuzun insan sağlığına sayısız faydaları bulunmaktadır. Karpuz...
Devamını Oku

Karpuzlu Kek

Karpuzlu Kek, Evet muhteşem bir lezzet karpuzlu kek özellikle çok sıcak yaz aylarında yapılacak ve büyük bir zevkle yenilecek bir tatlı türüdür. Bu enfes pas...
Devamını Oku

Hamilelikte Karpuz

Hamilelikte Karpuz, Hamilelikte birçok yiyecek sağlığınızı veya bebeğinizin sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Fakat yapılan araştırmalarda yaz gün...
Devamını Oku

Karpuz Pekmezi

Karpuz pekmezi, ülkemizde de çokça tüketilen besinlerden biridir. Özellikle son zamanlarda bilimde de araştırma konusu olan karpuz pekmezinin kanser hücreler...
Devamını Oku

Karpuzlu Dondurma

Karpuzlu dondurma; Karpuz, yaz mevsiminde sulu özelliği sayesinde en fazla tüketilen meyvelerin başında gelir. Ayrıca lifli yapısı ve bol sulu olması açısınd...
Devamını Oku

Karpuzlu Pasta

Karpuzlu pasta, en sıra dışı pastalardan biridir. İkram olarak sunduğunuz kişilerin şaşkınlığına sunum sırasında şahit olacaksınız. Tat olarak hafif bir tada...
Devamını Oku

Karpuzlu Frozen

Karpuzlu Frozen, Türk mutfağında her ağız lezzetine uygun yemekler, pastalar, börekler, mezeler, limonatalar, soğuk ve sıcak içecekler yapılır. Mutfağa giren...
Devamını Oku

Karpuz Reçeli

Karpuz reçeli, günümüzde tüketilen reçeller arasında önemli bir yer almaktadır. Özellikle Güneydoğu Anadolu'da özellikle rağbet gören karpuz reçelini sizlerd...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Sarı Karpuz
Karpuz Çeşitleri
Karpuz Hangi Bölgede Yetişir
Karpuz Tohumu
Karpuz
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024