Karpuzun Faydaları
Karpuzun Faydaları, Yazın sıcak günlerinde serinlemenin en sağlıklı ve en lezzetli yolu olan karpuzun insan sağlığına sayısız faydaları bulunmaktadır. Karpuz içerik olarak yüzde doksan sudan oluşmaktadır. 100 gram karpuzda 1 gram protein, 6 gram şeker bulunuyor, yağ ise hiç bulunmuyor. Ayrıca karpuz, A vitamini, C vitamini de bulunmaktadır. Yazın sıcak günlerinde 2 porsiyon karpuz tüketen bir insan günlük vitamin ihtiyacının çoğunu karşılamış oluyor.
Karpuz günlük besin ve su ihtiyacını gideren çok lezzetli bir meyvedir. Bu yüzden birçok diyet listesinde karpuz bulunmaktadır.
Karpuzun içeriğinde bulunan likopenin kansere karşı koruyucu özelliği olmasının yanında, dolaşım sistemini de güçlendirmektedir. Likopen aslında domates ile özdeşleşmiş bir maddedir ve herkes domatesin en fazla likopen bulunan bitki olduğunu düşünür. Amerika da yapılan bir araştırmaya göre, kappuz da bulunan likopen domatese oranla daha hızlı kana karışmakta ve daha etkili olmaktadır.
Büyük küçük her insanın severek tükettiği bu muhteşem meyvenin bazı faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz: - Kansere karşı koruyucu etkiye sahiptir.
- Vücuda canlılık ve enerji verir. Doğal bir nemlendiricidir. Günlük yeteri kadar karpuz tüketen kimsenin cildi güneşin zararlarına karşı korunmuş olur.
- Karpuz astım hastalığına yakalanma riskini azaltır ve astım krizlerinin şiddetinin azaltılmasında etkilidir.
- Dolaşım sistemini güçlendirir.
Kan basıncını düzenler.
- Kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
- Spor yapan ve ağır işlerde çalışan kimselerde kas gevşemesini sağladığı için oluşabilecek ağrı ve krampları engeller.
- Erkeklerde cinsel gücü artırır.
- Antioksidan özelliği sayesinde vücutta bulunan birçok zararlı parazit ve serbest radikallerin vücuttan atılmasını sağlar.
- İdrar söktürücü özelliği olduğu için böbrekleri yormadan çalışmasını sağlar.
- Gözleri dinlendirir.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Gelişme çağındaki çocukların kemik gelişimleri ve yetişkinlerin kemik sağlığı için oldukça faydalıdır.
- Karpuz, sitrülin üreter yağ hücrelerindeki yağ birikiminin azalmasını sağlar. Sitrülin böbrekler vasıtası ile arjınine dönüştüren bir amino asittir. Karpuz bu özelliği ile vücudun yağ yakımını sağlar, kişilerin aç kalmadan ve sağlıklı bir şekilde kilo vermesine yardımcı olur.
- Böbrek ve idrar yollarında oluşabilecek enfeksiyonlara karşı korucu özelliği vardır.
- Karpuz cilt ve saç sağlığı için çok gerekli birçok vitamin ve minerali bünyesinde barındırmaktadır. Cildin sağlıklı ve nemli kalmasını sağlayan, saçların kırılmasını önleyen A vitamini karpuzda fazlasıyla bulunmaktadır.
19.01.2024 04:06:30
Karpuzun Faydaları ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|